Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Messing berömde Ebbamåla bruk

EBBEMÅLA · – Det gjuts till och med i mässing, sa Gjuteriföreningens vd Mats Holmgren som var förste talare sen minister Ulrika Messing invigt Ebbamåla Gjuteris 100-årsjubiléum i går eftermiddag.
Den uppslupna stämningen berodde inte bara på den sköna solen och Mörrumsåns inramning utan också på närvaron av ett populärt statsråd. Skog, idrott, turism, allt går att ventilera med henne, enligt talarna.
Olofström • Publicerad 14 juni 2001
Anders och Anna Karin Randver fick lovord av turistminister Ulrika Messing.Foto: 

Bruksherren Anders Randver har ord ord om sig att vara uppfinningsrik när det gäller att få uppmärksamhet och det bekräftade han själv i öppningstalet: –Välkomna IGEN till Ebbamåla, sa han och erinrade om att det var Johanna som byggde gjuteriet år 1901.

Gjuteriföreningens vd berättade om gjutningens förvandling från hantverk till processindustri. I dag gjuts det direkt från datorn. Utom i Ebbamåla där man har järnnätter varje torsdag från veckan efter midsommar.

Annons

För Gjuterihistoriska Sällskapet talade Ingemar Svensson och för Olofströms kommun Kjell-Åke Karlsson. Han erinrade om att det är många som jubilerar, till exempel Tage Erlander.

> Konfunderade

I Kyrkhult jubilerar restaurangen 1904 och 1906 Turisthotellet. Det kommer många jubileumsfester framöver, konstaterade Karlsson.

Några i publiken såg konfunderade ut och det var de som beklagar att kommunen nu är på väg att sälja de nämnda byggnaderna. Kommunen, Industribolaget och Kraftbolaget uppvaktade gjuteriet med en flaggstång.

> Igenväxt

Per Hansson från Kyrkhults Sparbank gratulerade från en 100-åring till en annan. Lars-Ivar Olofsson representerade grannarna som är stolta över att Randvers kom till byn. Hade björkarna fått fortsätta växa genom fabriksbyggnaden hade säkerligen inte Messing varit här i dag, trodde Lars-Ivar Olofsson.

Efter att de församlade bevittnat en gjutning vankades det cider och spettekaka.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons