Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Metallarns får nytt lönesystem på Volvo

OLOFSTRÖM · Med stor majoritet har Metallarbetarna på Volvo Personvagnar sagt ja till ett nytt lönesystem som bland annat innebär månadslön från och med september.
Olofström • Publicerad 8 juni 2001

– Som förhandlare ska man aldrig vara riktigt belåten. Men jag måste ändå säga att jag är nöjd med uppgörelsen och med att stödet blev så stort, säger Metallklubbens ordförande Pentti Törmänen.

Åttiofyra procent av medlemmarna deltog i omröstningen. Drygt fyra femtedelar sa ja; 15,4 procent röstade nej medan två procent blankröstade. Pentti Törmänen misstänker att nejsägarna i första hand är skeptiska till månadslön. De är vana vid och har lagt upp ekonomin efter 14-dagarslön. Men det stora flertalet ställer sig alltså positiva.

Annons

> Utvecklingssamtal

Den andra stora biten har varit hur löneökningarna ska fördelas. Metall har motsatt sig företagets krav att fritt bestämma fördelning.

– Problemet är löst. Den individuella delen ska hanteras genom utvecklingssamtal och utvecklingsplaner. Löneökningar ges efterhand som man uppnår målen, säger Törmänen och understryker att Metall har förhandlingsrätt i varje läge.

– Lönesystemet premierar ansvar och kompetens. Det tjänar både medlemmarna och företaget på.

Omröstningen gällde även årets lönerevision. Det lokala avtalet med fyra kronor och 30 öres påslag i timmen gäller retroaktivt från den 1 februari. Pengarna betalas ut vid två tillfällen.

– Det blir en skvätt till semestern. Resten kommer i augusti, meddelar Pentti Törmänen.

Månadslön och den nya löneformen träder i kraft den 1 september och omfattar 2 034 medlemmar.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons