Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Miljövänner upprepar krav om dammar

OLOFSTRÖM · De reningsdammar Olofströms kommun planerar att bygga på mark som man byter sig till i Östad räcker inte för att rädda Ivösjön.
Det renade vattnet måste gå i en ledning direkt till havet och inte belasta varken Holjeån eller Ivösjön.
Olofström • Publicerad 6 juni 2001

Kravet framfördes redan för 30 år sen och upprepas i ”Projekt befrielsen” som föreslagits av Ivösjöns fiskevårdsförening. I går på världsmiljödagen överlämnades det till Olofströms kommun.

Fiskevårdsföreningen vill att en arbetsgrupp tillsätts där Olofström, Bromölla och Kristianstad kommuner samt länsstyrelserna i Blekinge och Skåne ingår.

Annons

> Skydd mot gifter

Gruppen ska ge riktlinjer för en projektplan och arbeta med en ledning som tar allt avloppsvatten från Jämshögs och Näsums reningsverk direkt till havet.

Bromölla kommun har beslutat att göra samma sak, en tryckledning till Nymölla ska avlasta Skräbeån.

Detta för att skydda Ivösjön och Holjeån från gödning, gifter, hormoner och parasiter.

> Sprutfria zoner

Fiskevårdsföreningen vill även ha förbättrad rening vid Immelns och Vånga reningsverk samt sprutfria zoner längs alla vattendrag som belastar Ivösjön direkt eller indirekt.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons