Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mystiska turer på Fridafors - 15 sägs upp

FRIDAFORS · Ett 15-tal personer har varslats om uppsägning på Fridafors Industri AB. De anställda som Sydöstran försökt prata med är slutna som musslor.
En märklig detalj är att bolaget inte finns registrerat hos skattemyndigheten.
Olofström • Publicerad 29 mars 2001

Vad händer på det gamla bruksområdet i Fridafors? Produktionen har aldrig kommit igång, lönerna betalas inte ut i tid, ändå är tystnaden total bland de anställda. Det har inte heller läckt ut att nästan hela arbetsstyrkan - ett 15-tal av de drygt 20 anställda - varslades om uppsägning för mer än en vecka sedan.

Oviljan att uttala sig kvarstod när Sydöstran kontaktade företaget och bad att få prata med någon av pappersarbetarna. Två personer svarade på samma sätt:

Annons

## Stämmer det att ni inte fått löner på två månader?

– Det får du ta med någon annan. Ring chefen.

## Har ni blivit uppsagda?

– Inga kommentarer.

## Är facket inkopplat?

– Vi har inget organiserat fackligt arbete.

## Finns det någon annan som har något att säga?

– Det vet jag inte.

Åke Berntsson som leder verksamheten i Fridafors hade åkt hem för dagen när vi i går eftermiddag ville få en kommentar till uppsägningarna. På sin mobiltelefon ville han inte prata då han ansåg förbindelsen för dålig.

– Återkom i morgon bitti.

Annons

> Ej skatteregistrerat

Fridafors Industri AB är ett dotterbolag till Övre Husargatan Maskin och Trading AB, ÖHMT, med kontor i bland annat Göteborg. Men dotterbolaget är inte registrerat hos skattemyndigheten i Växjö. Däremot finns Fridafors Bruk AB i skattemyndighetens register. Anders Nilsson, försäljare på ÖHMT, bedyrar att bolaget heter just Fridafors Industri AB och inget annat.

– Det här låter märkligt. Det ska finnas registrerat.

Hur det än är bekräftar Nilsson att cirka 15 personer sagts upp i Fridafors.

– Det är konsekvensen av uteblivna ordrar. Vi måste dra i bromsen och försöka hitta nya finansiella lösningar, säger Anders Nilsson.

> Pengarna slut

Att löner inte betalats ut beror på att pengarna sinat. Februarilönen är till största delen utbetald, enligt Nilsson.

– Det är bara denna månadslön som släpar efter.

I januari förra året började Fridafors Industri AB testköra sin produkt - väggbeklädnadsskivor av i huvudsak plast och cellulosa. Det är samma material som tillverkades på Cell-Eten i Vilshult. Skivan med sina goda brandegenskaper påstås vara lämplig i fartygshytter under däck och i förmanshytter i gruvor.

Trots att mer än ett år gått har ingen produktion kommit igång. Inte en enda leverans har gjorts. Kundansvaret finns på Göteborgskontoret.

Annons

– Vi jobbar med olika utländska och svenska säljsystem både i Stockholm och Göteborg. Jag tror på produkten, är övertygad om att vi får fart, säger Anders Nilsson.

## När?

– Inom x tid. Tidsaxeln beror på penningsituationen.

Det är en och halv månad kvar tills uppsägningarna träder i kraft. Efter det ska 4-5 personer fortsätta testkörningen av skivor och granulat i minimal skala.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons