Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nästan klart för kamera över skolgården

OLOFSTRÖM Det är inte omöjligt att länsstyrelsen godkänner kameraövervakning på Högavångsskolan. Skolgården är inget naturligt område för allmänheten att passera, är slutsatsen efter ett besök på platsen i tisdags.
Olofström • Publicerad 22 mars 2001

– Vi hoppas att vi kan fatta ett beslut nästa vecka. Det återstår en del detaljer att kontrollera, påpekar handläggaren Lisbeth Stridmark som tillsammans med kollegan Britt-Marie Andersson gjorde platsbesöket guidade av skolans rektor Kjell-Åke Karlsson.

Som vi berättat tidigare har Kjell-Åke Karlsson ansökt om att sätta upp fyra kameror på skolgården för att få stopp på den myckna skadegörelse som sker på kvällar och helger.

Annons

> Entrén knepigast

Tre av de föreslagna kameraplaceringarna anses inte kunna inkräkta på allmänhetens integritet, är Lisbeth Stridmarks uppfattning efter besöket. Dessa tre platser är på baksidan av skolgården.

– Det är knepigast med den kamera som ska vara vid entrén eftersom det ofta förekommer verksamhet på vardagskvällarna. Det är viktigt att diskutera vilka tider man får filma i så fall. Om vi ger tillstånd ställer vi hårda villkor, poängterar hon.

Även om länsstyrelsen säger ja lär ärendet inte vara helt avslutat förrän Justitiekanslern, JK, fått säga sitt. Allmänheten har rätt att överklaga inom tre veckor.

Enligt uppgift förekommer kameraövervakning på skolor i Malmö och Stockholm. JK har inte haft något att invända. Skillnaden är att man vanligtvis endast filmar längs fasaderna och inte, som i Högavångsskolans fall, ut mot skolgården. I Malmö lär kamerorna dessutom vara kopplade till räddningstjänstens central. De börjar filma först när inbrottslarmet går igång.

> Ej prejudikat

Lisbeth Stridmark understryker att behandlingen av Högavångsskolans ansökan inte blir något prejudicerande fall. Varje skola har sina egna förutsättningar.

– Om Högavångsskolan får klartecken innebär det inte att andra skolor som söker med automatik får tillstånd. Vi är fortfarande restriktiva. Allt beror på hur det ser ut på den aktuella platsen.

Förutsättningarna i Kjell-Åke Karlssons ansökan är att ingen filmning sker när det är verksamhet i skolan. Banden spelas kontinuerligt över. Enda gången det är tillåtet att titta på det inspelade är efter misstanke om brott.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons