Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nya a-kassereglerna oroar

JÄMSHÖG De nya reglerna för arbetslöshetskassa som träder i kraft i nästa månad har retat upp många på Jämshögs folkhögskola. I fortsättningen räknas inte utbildning som ersättningsgrundande. Beslutet har fattats under hysch-hysch och det är fortfarande svårt att få detaljerad upplysning om vad som ska gälla.
Olofström • Publicerad 18 januari 2001
De försämrade a-kassevillkoren har tillkommit under stort hysch-hysch. Så upplevs det på folkhögskolan.
De försämrade a-kassevillkoren har tillkommit under stort hysch-hysch. Så upplevs det på folkhögskolan.Foto: Tore Gillberg

– Vi är allt ifrån oroliga till redigt förbannade över detta, säger Anna Johansson från Asarum. Hon understryker att eleverna inte är ute efter att stämpla sig igenom livet. Studierna är inriktade på att resultera i ett arbete och på vägen mot målet är möjligheten till a-kassa en viktig trygghet.

En stor del av eleverna läser in gymnasiekompetens och när de lämnar skolan i Jämshög i slutet av maj är utsikterna till ett ferierarbete omgående mycket små. I det läget är a-kassan viktig under en övergångsperiod.

Annons

Erhållen gymnasiekompetens leder inte omgående till ett jobb utan det krävs ytterligare utbildning. Många siktar på högskolan. Det går svårligen att arbeta tills dagen innan den startar. Den ersättningsperiod Anna är inne i började hon på 1995 och det återstår bara fyra dagar. De kommer inte att räcka i praktiken och hon befarar att det kan vara slutstuderat.

> Snårig väg

Flera av hennes kompisar är i samma situation. De har en personlig plan upprättad i samråd med arbetsförmedlaren. Allt har tillkommit i den anda som politikerna predikar: ”Sverige ska vara ett välutbildat land”.

– Vart är Sverige på väg, undrar Anna som tillhör Kommunal. När hon efterlyst information om det beslut riksdagen fattade den 13 december har hon fått svaret att experten i Kommal ska på utbildning den 1 februari. Den 5 februari gäller det nya och det är en måndag. Någon möjlighet att klaga eller påverka blir det inte.

En snårig väg mot en efterlängtad anställning är på väg att bli ännu värre, befarar eleverna.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons