Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nye prästen är på plats

KYRKHULT · Kyrkhults församling har äntligen fått en ny komminister. Vid gårdagens högmässa välkomnades 30-årige Sven Röstin. Han kommer närmast från Landvetter utanför Göteborg.
Olofström • Publicerad 11 juni 2001
Det är ett ungt prästteam i Kyrkhults församling. Både Sven Röstin och Pär-Magnus Möller är i 30-årsåldern.
Det är ett ungt prästteam i Kyrkhults församling. Både Sven Röstin och Pär-Magnus Möller är i 30-årsåldern.Foto: 

I två år har komministertjänsten i Kyrkhult varit vakant. När inte utannonsering av tjänsten gav resultat fick det slutligen bli operation headhunting.

– Vi fick tag i Sven via personliga kontakter, säger kyrkoherde Pär-Magnus Möller som tycker det ska bli skönt att få en prästkollega på heltid. Tillsammans kan de vidareutveckla verksamheterna, inte minst med församlingens äldrearbete.

Annons

> Läste i Lund

Landskronafödde Sven Röstin prästvigdes i Härnösand 1998 efter avslutade studier på Lunds universitet. Sitt pastorsadjunktsår gjorde han i Sundsvall, därefter har han arbetat som komminister i Landvetters församling i 2,5 år.

– Jag började fundera på att bli präst i 17-årsåldern. Det definitiva beslutet mognade sedan fram i takt med studierna i Lund. I samband med praktiktjänsterna kände jag att det var något som verkligen passade mig, berättar Sven Röstin som flyttat till Kyrkhult tillsammans med hustrun Lena.

> Mycket folk

I gårdagens högmässa fick paret ett varmt välkomnande av medarbetare och församlingsbor. Trots att de stora kyrkliga högtiderna avslutats var det riktigt mycket folk, runt 200 personer. Agendorna räckte inte till alla.

Pär-Magnus Möller underströk att komministern hamnat i en livaktig gemenskap:

– Du har kommit till en församling, det vet jag av egen erfarenhet, som inte bara kräver utan ger mer. Visst finns det tunga dagar även här, men stödet från människorna är stort.

> Föryngring

Sven Röstin ledde både altartjänst och predikan, som handlade om hur svårt det är att förstå det oändliga.

Arbetslaget i Kyrkhult har genomgått en generationsväxling de senaste åren. Nu är det unga förmågor som leder de utåtriktade verksamheterna. Såväl prästerna som kantorn Maj Lindström och församlingspedagogen Carin Erlandsson är 60- eller 70-talister.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons