Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nytt stöd för våldsutsatta kvinnor

Är du utsatt för våld i en nära relation?
Nu startar en särskild kvinnogrupp där du kan få stöd genom samtal.
Olofström • Publicerad 22 februari 2019
Lovisa Lang och Helena Pasma är ansvariga för den samtalsgrupp som ska bildas och ha möten med start första veckan i april.
Lovisa Lang och Helena Pasma är ansvariga för den samtalsgrupp som ska bildas och ha möten med start första veckan i april.Foto: Mikael Evard

Självkänsla, styrka, kunskap.

Det är vad deltagarna förhoppningsvis ska få med sig genom att vara med i den nya samtalsgruppen för våldsutsatta kvinnor. En gång i veckan ska man träffas med start i början av april.

Annons

Gruppen är ett resultat av att det förra året påbörjades en tätare samverkan mellan Kvinno-och tjejjouren i Olofström och socialtjänsten, i och med projektet Tillsammans mot våld.

Nu går man alltså vidare ytterligare i samarbetet och arrangerar möten för kvinnor som är, eller har varit, utsatta för våld i nära relationer. Viktigt att poängtera är att det inte bara gäller fysisk utan även psykisk misshandel, som exempelvis hot och trakasserier. Det psykiska våldet kan göra att man inte inser att något verkligen är fel utan bara anar det, och istället tar på sig hela skulden själv. Men genom att möta och höra andra kvinnor i samma situation kommer insikten och känslan av att man inte är ensam om det man utsätts för.

– Våld kan se så olika ut, men alla är välkomna till gruppen, oavsett vilken typ av våld det är man upplevt, säger Lovisa Lang på socialförvaltningen.

Hon anställdes förra våren på myndigheten, som projektledare för våld i nära relationer.

Gruppen är tänkt att innehålla 6-12 personer och den som deltar får själv välja om den vill berätta om sina känslor eller sin egen historia. Det går lika bra att sitta tyst och lyssna och ta del av andras erfarenheter. Det går också bra att bara komma och delta vid ett eller två möten för att pröva på. Allt sker under strikt anonymitet och ingen information lagras.

– Vi kommer prata mycket om att alla deltagare har tystnadslöfte mot varandra,. Det som sägs i gruppen stannar där, säger Helena Pasma, en av två tillsvidareanställda i den idéella organisationen kvinno -och tjejjouren.

Hur deltagarna väljer att gå vidare med sin situation efter mötena är helt upp till dem själva.

För att anmäla sig till gruppen kontaktar man antingen kvinno- och tjejjouren eller Lovisa Lang ( Se faktaruta), genom att ringa eller mejla.

Mikael EvardSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons