Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Olofström ratar utbildning i länet

OLOFSTRÖM Ledningen för Naturbruksgymnasiet i Bräkne Hoby ser med oblida ögon på att Olofströms kommun tecknat samverkansavtal med naturbruksgymnasiet i Ingelstad.
Olofström • Publicerad 31 mars 2001

Utbildningarna är i princip likvärdiga, påpekar naturbruksprogrammets rektor Jan-Olov Andersson i ett brev till Olofströms skolchef Ingvar Wramsmyr.

”Vi har en bra bredd på vår verksamhet som väl svarar mot Ingelstads utbud.”

Annons

Han skriver också att det är dyrare för kommunen att skicka eleverna till Ingelstad. Där kostar det 148 000 kronor per elev och år, jämfört med 109 000 kronor i Bräkne Hoby.

> Beroende av Olofström

Vidare anser han att man normalt bara tecknar samverkansavtal med en kommun och att skatteväxlingen 1999 underförstått innebar att alla Blekingekommuner utgör eleveunderlag för naturbruksgymnasiet i Bräkne Hoby.

Intagningen till årskurs ett har i dag 45 förstahandssökande. Skolan kan ta emot 48 förstaårselever.

”Naturbruksprogrammet i Blekinge är beroende av Olofströms elevunderlag”, sammanfattar rektor Jan-Olov Andersson. Synpunkter på utbildningen kan framföras i en särskild styrgrupp. Men där finns inte Olofströms kommun representerade, noterar han.

> Inte missnöjda

Utbildningsnämndens vice ordförande Johan Bergman, c, sa för två veckor sedan till Sydöstran att avtalet med Ingelstad inte ska ses som ett underkännande av naturbruksgymnasiet i Bräkne Hoby.

– Vi är inte missnöjda. De klagomål som framfördes tidigare från elever visade sig vara dåligt underbyggda.

Enligt uppgift finns det dock mindre skillnader i inriktningarna, bland annat vad gäller djurvårdsbiten. Det är en anledning till att Ingelstad efterfrågats av någon eller några elever.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons