Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Olofströmare satsar på naturdryck

OLOFSTRÖM Med sig hem från semestern på Malta hade olofströmaren Alf Sachssendahl inte bara en präktig solbränna utan även en affärsidé. Det är naturdrycken Kinnie som han hoppas kunna sälja över hela Norden. Olofströmarna fick pröva den på Nyårsafton i Aniaraparken. De marknadstester han gjort, bl a hos Kooperativa Förbundet och IOGT/NTO, har slagit väl ut. Men än återstår mycket byråkrati och framför allt krävs kapital, innan Medelhavets apelsindryck med Olofström som bas kan erövra marknaden.
Olofström • Publicerad 11 januari 2001
På Nyårsafton var Sachssendahl i Aniaraparken och bjöd på sin semesteridé.
På Nyårsafton var Sachssendahl i Aniaraparken och bjöd på sin semesteridé.Foto: Tore Gillberg

– En utomordentlig dryck, extremt bra, är hans eget betyg. Den har mindre socker och mindre kolsyra än likvärdiga drycker vilket gör den minimalt ”rapig”.

Det var i temperaturer upp till 38 grader på Malta som han konstaterade förträffligheten hos den. Medan det gick åt flera burkar av andra sorter räckte med en Kinnie för att släcka törsten. Godtemplarna gillar den liksom Systembolagets expert på alkoholfritt. Chefen för KF:s provkök tillhör också entusiatserna liksom föreningen ”Naturdrycker”. Och för all del, den går hem även hos groggblandarna.

Annons

> Nya etiketter

Den första provleveransen till Olofström blev försenad av att allt som tillverkades under hösten

i fjol skulle till Australien och de olympiska spelen. Till jul kom den dock med bilfrakt och lådorna gav omedelbart lite arbete i Olofström. För att få svenska etiketter påklistrade anlitar han kommunens arbetscenter.

För övrigt håller han på med ansökningar till Jordbruksverket och Returpack samt Repa, är ute i folksamlingar och bjuder samt spanar efter finansiärer. Via sitt bolag S-Promotion hoppas han kunna etablera ett distributionsbolag som behöver ett antal miljoner för att kunna dra igång. Bara i Sverige dricks det årligen 504 miljoner liter läsk...

> Sedan 1952

Kinnie är inte precis någon nyhet utan har tillverkats sen 1952.

Det året Inge fyllde 15 år och bodde i Olofströms Folkets hus där hans fader Sanfrid Svensson var vaktmästare och kioskinnehavare.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons