Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Olofströmsportalen att ansikte på internet

OLOFSTRÖM Olofströmsportalen ska bli Olofströms framsida på Internet, hoppas den visionsfyllde projektledaren Pelle Åberg. I dagarna startar projektets mer utåtriktade process.
Olofström • Publicerad 13 mars 2001

Det är mycket med IT nu. Men det är långt ifrån alla som hänger med i svängarna. Många företag saknar fortfarande hemsidor på nätet.

Pelle Åberg, projektanställd på Olofström IT på Företagscenter, vill ändra på den saken. Han leder arbetet med att göra en portalsida på Internet, där företagare, kommun, föreningar och privatpersoner ska kunna medverka. Det EU-finansierade projektet sker i samarbete mellan kommunen, högskolan och Volvo IT.

Annons

– Vi gör egentligen bara ramarna. Innehållet ska byggas av olofströmarna, betonar han.

> Bredden viktig

Det speciella med portalsidan är bredden på funktionerna, enligt Pelle Åberg. Ju fler som engagerar sig och lägger ut sina hemsidor desto angelägnare blir sajten för alla.

– Det blir ett globalt nätverk för hela Olofström.

Meningen är att den nya tekniken ska kunna utnyttjas fullt ut. Pelle Åberg har stora visioner.

– Ta bara en sådan sak som e-handel. Det finns många företag i Olofström som kan låta kunderna köpa varor via Internet. Det gäller bara att de lär sig använda redskapet.

Andra praktiska detaljer som ska kunna skötas via portalen är att boka tid hos tandläkaren, eller, något trevligare, boka gymnastikhallen. Vidare kan man ha omröstningar där bara olofströmare får medverka.

– Det kan gälla förslag om en ny staty utanför Posten, ler han.

En lokal chat ska också öppnas inom ramen för projektet.

Högskolestudenter från Karlshamn håller nu på att färdigställa portalsidans infrastruktur. Det är ett idogt arbete - som att bryta ny terräng. Nya användarvänliga grepp provas. En amatör står som ett frågetecken när studenterna försöker förklara.

Annons

> Snart invigning

I ett första skede ska nu ett antal föreningar och företag tillfrågas om de vill ansluta sig till Olofströmsportalen. Det är nu det utåtriktade arbetet påbörjas. Den 1 maj är det sedan dags för invigning.

Framöver är det tänkt att Olofströms IT ska bli ekonomiskt självgående genom att erbjuda hemsidessupport, uthyrning och kursverksamhet.

I september öppnar också BIT-världshuset igen. Vilken lokal det blir är inte fastställt.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons