Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Oro för Musikskolans framtid

OLOFSTRÖM · Kön till musikskolan har nästan tredubblats på två år. För kommande läsår beräknas den till 140 elever, medan den för två år sedan var strax under 50. Dessutom har skolan ålagts ett besparingskrav på 300 000 kronor. Inger Olsson från Musikskolan ser väldigt pessimistiskt på musikskolans framtid.
Olofström • Publicerad 28 juni 2001

En del barn har stått i kön i mer än två år och det är givetvis inte acceptabelt, säger Inger Olsson på Musikskolan.

Hon berättar att situationen är mycket besvärlig och att den accelererat under de två senaste åren.

Annons

– Vi har försökt att inte spara på tjänsterna, utan istället försökt dra in på fortbildning och mindre poster som stämning av instrument.

Inger Olsson ser väldigt pessimistiskt på musikskolans framtid inte minst med tanke på att skolan är ålagd att spara 300 000 kronor under detta budgetår.

– Vi kommer att få dra ner på lärartjänster för att klara vårt sparkrav. Konsekvenserna av detta kommer vi att få dras med under flera år framåt.

> Slå sönder

Hon menar att att det är synd att man måste slå sönder en fungerande organisation som tålmodigt byggts upp under sju år efter nedskärningar och sned fördelning mellan instrumentgrupperna.

– Det är hemskt att få samtal från föräldrar vars barns högsta önskan är att få spela ett instrument och som nu på grund av kösituationen blir snuvad på den chansen. Eftersom jag själv har barn så förstår man ju.

Ingrid Olsson menar att man inte får glömma att det finns ett barn bakom varje siffrra som i vissa fall aldrig kommer att få starta på Musikskolan i Olofström.

> Längst till gitarr och piano

Kön började stiga för två år sedan efter att den tidigare ha legat fast kring högst ett femtiotal. Kön är längst till gitarr och piano.

Kösituationen påverkar också orkester- och ensambleverksamheten genom att de som står i kön kommer för långt efter sina kompisar i utbildningen, vilket ofta leder till att de sedan slutar.

Annons

– Vi kommer därför att bli tvingade att lägga ner vår nybörjarorkester till hösten.

Inger Olsson menar att det vore mycket olyckligt eftersom ensemble- och orkesterverksamheten utgör själva navet på musikskolan.

> Samarbete

– En lösning som vi diskuterat med politikerna i utbildningsnämnden är att man i framtiden skulle kunna satsa på någon form av samarbete med studieförbunden och vuxenskolan.

Stödföreningen Samklang bidrog förra året med 25 000 kronor. Ett tillskott som gick till inköp av en ny cello och lite noter.

– Föräldrarföreningen har betyder mycket när det gäller stöd och raggning av sponsorer, säger Inger Olsson.

I tredje klass får alla barn som önskar i Olofströms kommun möjlighet att spela blockflöjt. I dag har musikskolan 182 elever som skall börja sin förberedande undervisning i blockflöjt. Att blockflöjtsundervisningen i dag är populär visar att endast 29 blockflöjtselever inte valt något instrument i år.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons