Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Osäkert om villorna på Näset

OLOFSTRÖM Länsstyrelsen är mycket kritisk till kommunens planer på att bygga villor på Näset i Halen. En bebyggelse skulle påtagligt skada riksintressena för både naturvården och friluftslivet och även påverka den befintliga bebyggelsemiljön, skriver länsstyrelsen i ett samrådssvar till kommunen.
Olofström • Publicerad 17 mars 2001

Att området trots det höga värdet för människor, växter och djur, inte har något strandskyddsförordnande anser sig länsstyrelsen i viss mån medskyldig till. Men man har förlitat sig på det skydd kommunen gett uttryck för i detaljplanen. Där är näset ett grönområde.

Anledningen till att det inte omfattas av generellt strandskydd beror på att planen fastställdes i februari 1975. Enligt miljöbalken gäller skyddet bara från juni samma år.

Annons

Anledningen till att kommunen vill bygga tomter är kampanjen för att få inpendlare att flytta till kommunen. Detta ska åstadkommas genom bostäder i attraktiva lägen.

Skogsvårdsstyrelsen har vid inventering av Näset funnit vissa arter med värdefulla signal- och indikatorvärden.

Länsstyrelsen har tittat på området och konstaterar att det är en vacker ekskogsbevuxen udde. Det är flitigt utnyttjat som strövområde och en väsentlig del av närmiljön vid den närbelägna kommunala badplatsen.

Förutom skador på naturvård och friluftsliv oroas länsstyrelsen av att schakningsarbeten och anläggande av trädgårdar på halvön kan skada vattenmjön. Vidare har man betänkligheter mot att bygga ledningar och vägar i den mycket kuperade terrängen. Det har sparats som parkmark på grund av dessa besvärliga förhållanden. Detta bör belysas om planarbetet avses att drivas vidare, skriver länsstyrelsen som också efterlyser en arkeologisk utredning.

Kommunen och länsstyrelsen kommer att ha fler samråd i ärendet.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons