Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Överklagar sin skattedom

OLOFSTRÖM Den 55-årige olofströmare som dömts till sex månaders fängelse för grovt skattebrott har överklagat till hovrätten. I första hand vill han att åtalet ska avvisas, i andra hand att han frias och i tredje hand att straffet ändras till villkorlig dom och samhällstjänst.
Olofström • Publicerad 16 mars 2001

Samma grunder som i tingsrätten åberopas. Dock förbehåller sig mannen att komma med ny bevisning. Han söker efter handlingar som ytterligare kan styrka hans uppgifter.

Enligt tingsrättens dom är affären som gav mannen en momsinkomst på 150 000 påhittad. Den maskin som han säger sig ha köpt och sålt har inte existerat.

Annons

Momsredovisningen skickade mannen in fem år efter affärens genomförande. Det var när han efter sköntaxering hotades av konkurs.

Momspengarna har han betalat in plus ett skattetillägg på 60 000. Detta åberopas som grund för att han ska frias.

Omständigheterna kring skattetillägget är samma som han dömdes för i tingsrätten. Åtalet strider därför mot bestämmelserna om att man inte får straffas två gånger för samma brott.

När tingsrätten fastställde straffet tog den hänsyn till att han betalat skattetillägg. Därför kom han undan med ministraffet sex månader. Åklagaren hade yrkat ett år.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons