Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

På marsch inför högvakten

OLOFSTRÖM Hemvärnet tränar intensivt inför högvakten i Stockholm den 6 maj. Deras fjärde träning var i Olofström i söndags.
Olofström • Publicerad 12 mars 2001

Ett femtiotal killar och tre tjejer stod på led med blottade vapen. Uppspelta åskådare som stod inhägnade i en hage på andra sidan vägen följde hemvärnets män noga när soldaterna marscherade runt på asfaltsområdet vid idrottsplatsen. Små träbitar var utplacerade på marken för att de tränande skulle veta var de skulle stå. Prickarna finns även på slottet i Stockholm och avstånden mellan dem är exakt samma, fast i Stockholm är det gulmålad gatsten.

> En gång i livet

Annons

Hemvärnsgruppen som tränade i Olofström i går kommer från Sölvesborgs och Olofströms kommun. Alla som deltar i högvaktsträningen är från hemvärnet och gör det helt frivilligt. Men innan de får vara med i högvakten måste de ha klarat av en skyddsvaktsutbildning.

Karin Almerin från Sölvesborg som är en av de fyra kvinnorna som kommer att vara med i Stockholm tycker det är spännande att få gå högvakten.

– Det är en grej som man kanske bra gör en gång i livet. Det ser fräckt ut. Jag hoppas jag får vara på Drottningholm i stället för på slottet, det är nog ganska stimmigt där, säger hon.

> Garanterat nervösa

På torsdagen innan Högvakten åker gänget upp Stockholm och sedan på fredagen får de stå och titta på hur det går till. Gruppen kommer att delas i två och några får gå högvakt på slottet och några på Drottningholm. Sedan på fredagen är det dags, då ska de själva titta efter de gula gatstenarna och då måste de gå rätt. Sydöstrans reporter frågade några av killarna om de är nervösa inför den stora dagen. Alla svarade unisont.

– Garanterat.

Dragningen med att gå högvakten är stor och ett skäl är att de träffar många kompisar. Gemenskapen och det enorma samarbetet som krävs för att det ska bli bra har stor betydelse.

– Det är roligt att visa upp att vi allihop kan får det att fungera och att det blir bra. Det är fint med högvakten och det är en ära för deltagarna, säger Ulf Karlsson, från Östad, som har varit med i hemvärnet i 11 år.

> Måste bli en enhet

Michael Carlsson som är kapten tränar gruppen och han tycker att det går bra för dem. Alla är olika duktiga men det tycker han är tjusningen med hans arbete. Han har tränat 20 grupper till högvakten sedan han själv första gången gick högvakten 1975.

Annons

– Det är väldigt roligt att tillsammans med ett 60-tal tjejer och killar eller gubbar och gummor få göra något som är snyggt och professionellt, säger han.

– Ännu så länge är hemvärnsmännen och kvinnorna olika individer men på högvakten i Stockholm ska de vara en enda enhet, säger kapten Michael Carlsson.

Gruppen har tränat fyra gånger av tolv och nästa träning blir i Hässleholm.

Diana Ledin
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons