Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Personalkooperativ senaste som gäller

OLOFSTRÖM Personalkooperativ med kommunen som huvudman. Det är det senaste förslaget för att klara de nödvändiga besparingarna inom äldre- och handikappomsorgen.
Olofström • Publicerad 1 mars 2001

Socialchefen Hans Axell är tillbaka på ruta ett. Först bad politikerna att han skulle ta fram ett anbudsunderlag för upphandling av delar av vården och omsorgen. När det var gjort ångrade sig kommunstyrelsemajoriteten.

Hans Axell väljer att inte kommentera lappkastet, men säger:

Annons

– Ibland känns det lätt att arbeta, ibland tungt.

> Bred majoritet viktigt

Men han anser att det är viktigt att en bred majoritet står bakom så stora förändringar som det skulle innebära att låta privata entreprenörer ta över driften.

Anbudsunderlaget har varit tidskrävande att ta fram men inga dyra konsulter har anlitats.

– Vi har gjort det internt. Möjligen har annat jobb fått vänta, säger Hans Axell.

Nu tar han nya tag. För fortfarande ska fyra miljoner kronor sparas. I går träffade han fackförbundet Kommunal och presenterade ett förslag till alternativa arbetsformer inom äldre- och handikappomsorgen.

> Lära av privatsektor

Det kan beskrivas som personalkooperativ i kommunens regi och handlar i stor utsträckning om att delegera ner beslutanderätten i organisationen.

– Egentligen kan man säga att vi tar efter det positiva som görs inom den privata sektorn, att personalen som jobbar ute i organisationen får genomföra sina idéer och dra nytta av vinsterna, säger Hans Axell.

– Man ska kunna tjäna mer på att arbeta på ett annat, effektivare sätt. Kommunen behöver bli bättre på belöningssystem.

Annons

Snabba informella beslut inom varje vårdgrupp innebär ökat ansvar hos de anställda men samtidigt större inflytande och delaktighet.

Fortfarande måste den formella beslutsvägen finnas kvar. Fullmäktige, socialnämnd, arbetsutskott och högre tjänstemän är trots allt ytterst ansvariga för verksamheten.

> Förtroende viktigt

Kommunals ordförande Ing-Mari Holtne tycker förslaget verkar spännande.

– Det kan betyda ökat förtroende för de anställda, mer fritt fram för kreativa idéer. Men det är mycket viktigt att det förtroendet är förankrat hos politikerna, säger Ing-Mari Holtne.

Fler frågor kan komma att delegeras ner, exempelsvis arbetsmiljöansvar.

Ing-Mari Holtne ska nu ta upp förslaget i Kommunals styrelse och med arbetsplatsombuden. Hon påpekar att det redan i dag finns 20 självstyrande grupper, som själva utformar budget och sköter inköp.

– Det här skulle bli ytterligare ett steg i den processen. Och alla grupper kanske inte behöver ha likadana organisationer. Graden av ansvar och stöd kan variera, säger hon.

Orosmolnet ligger dock kvar över de anställda. Cirka 30 årsarbetare måste sparas bort. Ett nytt arbetssätt kan innebära färre neddragningar i verksamheten och fler inom administrationen.

Kommunal är det första fackförbundet som tagit del av förslaget.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons