Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Publiken jublade åt Solveig Ternström

OLOFSTRÖM Succé var det rätta ordet för Solveig Ternström framträdande i lördags, den sista av Olofströmsdagarna. Publiken bejublade henne och sa att hon var underbart härlig och att hon fick dem att vakna.
Olofström • Publicerad 29 januari 2001

Solveig startade sin berättelse om att göra det omöjliga möjligt med att värma upp publiken till gapskratt och i publiken hittade hon Jan, Anette och Alve som fick stå som frontfigurer för frågeställningar och påpekande om män och kvinnor.

– Ni kvinnor undrar om jag köpt den här kavajen på Hennes och Mauritz medan männen tänker, ”Hm, ja hon var ju ingen sexbomb precis”, säger hon kastar av sig kavajen och byter till ett förkläde.

Annons

– Åh vad det kändes bra.

– Jag är småföretagare, mamma, mormor och har varit skådespelare och det är jag fortfarande.

> Samtalar med publiken

Solveig samtalar med publiken. Hon pratar om kvinnan sätt att hantera situationer och bollar hela tiden diskussionen mot publiken som inte drar sig att följa med i samtalet.

– Som skådespelare har jag fått lära mig att för att kunna göra det omöjliga möjligt måste man släppa ALLT, skriker hon. Och sedan samla ihop sig för att kunna ge järnet.

En livlig kvinna är hon, Solveig Ternström och hela hennes energi strålar ut i kroppsspråket. Många hjärtan berördes när hon berättar om sin uppväxt tid i Värmland under krigsåren.

– Jag vågade aldrig titta till höger om huset vi bodde i, för där låg en vapenfabrik och jag var så rädd för den, berättar hon.

> Ko på scenen

I en roll på Dramaten skulle hon spela den småländska kvinnan Lovisa i pjäsen Marknadsafton. Men hon får inte in rollen utan det går bara sämre och sämre.

– Jag kan inte göra den här rollen om jag inte får ha en ko på scen, skriker hon rakt ut på Stockholmsdramaten.

Annons

Regissören håller inte med och då menar Solveig att hon måste en höna också.

Till slut får hon sina djur på scen och Solveig gör rollen med bravur.

> Koden är Bygg

Tv-serien Morsarvet är hennes egen produktion och en fängslande historia om hur hon lyckades med sin serie påbörjas.

Hon ritar på blocket som står på scen cirklar och fyrkanter för att ge publiken en bild.

– Cirkeln i mitten är ägget, idén, Morsarvet, som har befruktats av landshövdingen i Värmland och koden är bygga.

– Bygga, är koden till mannens hjärta. BYGG !

Diana Ledin
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons