Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Rena rama rallyt på Östra Ringvägen

OLOFSTRÖM · Folk kör som galningar på Östra Ringvägen. Det är livsfarligt att cykla där, hävdar en person.
– Härom morgonen blev jag omkörd av en som nog trodde han körde på autostradan i Tyskland.
Olofström • Publicerad 14 juni 2001
Östra Ringvägen används till kappkörningsbana, särskilt på morgnar och kvällar. Ibland når hastigheterna 100-150 kilometer i timmen, enligt ett vittne. Bilarna på bilden tar det dock lugnare.
Östra Ringvägen används till kappkörningsbana, särskilt på morgnar och kvällar. Ibland når hastigheterna 100-150 kilometer i timmen, enligt ett vittne. Bilarna på bilden tar det dock lugnare.Foto: Anders Nilsson.

Många Hässlehults- och Gränumsbor protesterade mot att allmänhetens servitut upphävdes på den grusväg som förbinder Östra Ringvägen med gamla banvallen. Det innebar nämligen att cyklister från Hässlehultshållet tvingas ut på hårt trafikerade Östra Ringvägen när de ska ta sig till och från Olofström eller Jämshög.

– Vi som använder vägen för att ta oss till jobb, skolor och aktiviteter gör det med stor risk att bli skadade - dagligen, säger en cyklist till Sydöstran.

Annons

> Rallyväg

Enligt vittnesuppgifter är det rena rama rallyvägen, trots att högsta tillåtna hastighet är 70 kilometer i timmen.

– Vid bilprovningen börjar kappkörningen i hastigheter 100-150 kilometer i timmen, säger vittnet som undrar varför aldrig polisen står där för att lugna ner trafiktempot.

> Inga hänsyn

Kritiken riktar sig inte bara mot privatbilister. Även yrkesförare kör vårdslöst. Det är inte ovanligt att bilister kör om en cyklande utan hänsyn till möte.

– Härom morgonen blev jag omkörd av en som nog trodde han körde på autostradan i Tyskland. Han höll över 100 och fick möte varpå den andra bilen fick köra så nära diket som möjligt. Så ser det ut varje dag till och från jobbet fem dagar i veckan!

Cyklisten kräver att kommunen eller Vägverket tar sitt ansvar för oskyddade trafikanter genom att förlänga cykelbanan eller åtminstone sänka hastigheten.

> Hänvisar till Vägverket

Kommunens mätningschef Bengt Nordstrand kan själv vittna om grova hastighetsöverträdelser på Östra Ringvägen.

– Jo, jag har sett liknande saker själv. Jag tycker att kritikerna i första hand ska vända sig till Vägverket, som äger vägen.

Han hänvisar i övrigt till kommunens gatuchef Sven Olofsson som i sin tur hänvisar till Vägverket. Där var ingen ansvarig anträffbar sent i går eftermiddag.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons