Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Saljeskulpturen blir av trots allt?

OLOFSTRÖM Den planerade Saljeskulpturen kan komma på plats i Jämshög i år trots att kommunfullmäktige strök anslaget i budgeten. Huvudet är gjort i lera och gips och nu återstår bara gjutningen i brons. Kultur- och fritidschef Gösta Rörstrand säger till Sydöstran att han gärna ser ett sammanträffande mellan Jämshögs Hembygdsförening, Salje Sällskapet och kommunen.
Olofström • Publicerad 11 januari 2001

De tre parterna skulle kunna lösa problemet genom att var och en bidrar med pengar efter sin förmåga.

Hembygdsföreningens ordförande Bengt Björkhem beklagar att projektet blev stoppat i kommunfullmäktige. Utbildningsnämmnden hade tillstyrkt budgetförslaget där det fanns 60 000 till konstverket över Jämshögsförfattaren. Därför hade Rörstrand också inlett arbetet och konstnär Mattias Olsson var kontrakterad för uppdraget.

Annons

> Ansträngd ekonomi

Björkhem är nöjd med modellen som han anser har stora likheter med Sven Edvins ansikte. Därför har han föreslagit att hembygdsföreningen skulle gå in och slutföra projektet ekonomiskt. Men föreningens ekonomi är ansträngd efter flyttningen av Saljes fornstuga i fjol och därför kunde inte styrelsen gå med på det.

Som en kompromiss kommer nu Rörstrands förslag om att dela kostnaden på tre. Även om fullmäktige strök anslaget finns det ett allmänt anslag till konsinköp som han kan disponera.

> Planen kan hålla

Konstverket är något över 30 cm högt och är tänkt att placeras på en natursten vid Hembygdsgården.

I Hallabergets sluttning där Saljes stuga också står. Meningen var att det skulle avtäckts på Sällskapets årshögtid i maj. Och det kan fortfarande hinnas med.

Ett företag i Malmö står berett att utföra gjutningen.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons