Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Samwel får betala lån till dödsboet

OLOFSTRÖM · Moderatpolitikern Bob Samwel förlorade tvistemålet med Henning Åkessons dödsbo och ska betala ett lån på 100 000 från 1994. Plus rättegångskostnader på 15 275 kronor. Sölvesborgs tingsrätt konstaterar att hans uppgift om att han betalade i januari 1995 stöds till viss del av det vittne som hördes på Samwels begäran. Men den berättelse som lämnades av dödsboets vittne som även är dödsbodelägare, talar för att skulden inte är betald.
Olofström • Publicerad 27 juni 2001

Samwel arbetar som konsult i ekonomiska och juridiska spörsmål och har haft uppmärksammade framgångar som ombud i bland annat regeringsrätten.

Under en lång följd av år deklarerade han åt Henning Åkesson som avled i juli i fjol.

Annons

> Inget kvitto skrevs

I hans tillhörigheter fanns ett skuldebrev som visade att Åkesson lånat ut 100 000 till Samwel den 20 december 1994. Det skulle återbetalas sen den 25 januari året efter.

Så skedde också enligt Samwel men av någon anledning skrevs det inte något kvitto och han glömde att begära tillbaka skuldebrevet. Han förutsatte att Åkesson kastat bort det. Lånet var heller aldrig upptaget i Åkessons självdeklarationer som upprättades av Samwel.

> Var rädd om skuldebrevet

Dödsbodelägaren som vittnade kunde berätta att Åkesson varit rädd om skuldebrevet och hade haft förhoppningar om att få tillbaka pengarna. Låntagaren var företagare och det var inga problem med pengarna, hade han sagt.

Det vittne som Samwel åberopade berättade om Åkessons besök på kontoret vid den aktuella tiden och att ärendet då hade rört pengar. Vittnet hade dock aldrig sett några sedlar byta ägare. Han mindes bara att mannen var relativt kortväxt och stammade.

> Upp till honom att bevisa

Enligt tingsrätten ankommer det på Samwel att bevisa att han återbetalat skulden. Hans under sanningsförsäkran lämnade uppgifter att han i januari 1995 kontant och utan kvitto återbetalat lånet vinner visserligen något stöd i vittnets berättelse. Den berättelse som motpartens vittne lämnat talar dock för att skulden inte är betald.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons