Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sista dagen för Gränums bibliotek

GRÄNUM Av besparingsskäl är biblioteket i Gränum i dag öppet för sista gången. Därmed är det slut på en epok som startade hösten 1933 med ABF:s studiebibliotek nummer 1361. Visserligen har en lärare lovat att hålla öppet en timme i veckan vårterminen ut men biblioteket kommer inte som hitills att aktiveras med nya böcker från Olofström. Det blir något som liknar konstgjord andning fram till juni.
Olofström • Publicerad 26 mars 2001

Idèn till att starta bokutlåning kom från Ronnebybon Erik Thörnberg. Han var inbjuden till Gränum av socialdemokratiska ungdomsklubben som hade tankar om att bilda en ABF avdelning i Gränum. Inbjudna var även arbetarekommunen i Gränum, lantarbetareförbundets avd 13, Gammalstorps arbetarekommun och stenarbetarnas avdelning i Pukavik.

Men bara Gränums arbetarekommun infann sig till mötet som slutade med att man beslöt bilda interimstyrelse för ett studiebibliotek.

Annons

Det inrymdes i Folkets hus och var öppet andra och fjärde onsdagen samt första och andra söndagen i månaden. Två timmar varje gång. I första bokinköpet satsades 25 kronor av tre föreningar.

> Köpte fyra böcker

Sten Persson som i decennier jobbat med kulturen har sammanställt bokutlåningens historia i Gränum. Utlåningen var ganska blygsam de första åren. År 1936 fanns det 61 böcker vid årets början och antalet låntagare var 23.

Under året köptes fyra nya böcker och 1937 räckte anslaget också till fyra:Moberg:Sänkt sedebetyg, Martinson:Nässlorna blomma, Viksten:Storm över niporna, Boye:För trädets skull. Bibliotekarie detta år var Tage Eriksson. Han avlöstes 1941 då Gösta Svensson tog över. Och han lämnade 1947 över till Sten som sen dess har haft en vakande hand över biblioteket även om han formellt slutat.

Bokutlåningen var uppe i 678 år 1953. Statistiken visar 1 206 lån 1966 för att året efter ta ett skutt upp till 3 274 året. Det var då Jämshögs kommun gick samman med Olofström. Som mest har det varit 8 250 lån och det var sen nya biblioteket öppnats i skolan 1983.

> Orkar inte

Sten Persson anser att en alltför stor andel av befolkningen aldrig utnyttjat bibliotekets utbud och den satsning som görs av kommunen.

Han har frågat en del om orsaken och fått till svar att det blir inte av, man har inte tid, orkar inte eller ska komma någon gång framöver. Det sista svaret skulle kunna ge ett visst hopp. Men inget har hänt, skriver Sten i sin historik.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons