Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sista fryshuset stängs och kan bli museum

OLOFSTRÖM ·När strömmen snart stängs till Olofströms sista andelsfryshus hoppas hembygdsföreningen kunna gör det till ett muséum.
Föreningen har föreslagit länsstyrelsen att hela Blekinges andelsfrysfackshistoria dokumenteras.
Olofström • Publicerad 24 november 2004
Husen har samma utseende, med kraftiga ventiler och den röda lampan under takspetsen. Den larmade om frysen inte fungerade.
Husen har samma utseende, med kraftiga ventiler och den röda lampan under takspetsen. Den larmade om frysen inte fungerade.Foto: 

- För det är en stor och magnifik folkrörelse, enligt folklivsforskaren Johnny Karlsson.

Han utnämner den till den allra största landet. Mellan åren 1952-63 startades det cirka 27 500 föreningar, alltså sju om dagen.

Annons

Bara i Olofström har det funnits mellan 30 och 40 stycken. För några år sen gjorde hembygdsföreningen en inventering. De små vita husen gick att upptäcka. Värre var det med de föreningar som etablerat sig i en källare till ett hyreshus. I Vilshult inrmdes frysen i Medborgarhuset.

Frysen har haft en utveckling som är den motsatta till soptunnan. I Olofström byggde Josef Bengtsson ett stor fryshus vid Bredgatan där man mot avgift kunde lämna varor för förvaring. Det låg nära hotellet som var en stor kund. Omkring 1950 kom de första andelsfrysfackföreningarna i bostadsområdena. Men redan i början av 60-talet började frysen bli en personlig angelägenhet i hemmet. Priset hade gått ner. Bl a tack vare den nystartade fabriken i Vilshult.

Soptunnan har vandrat motsatt väg. Från ett kärl per fastighet, ibland två grannar om en tunna, till en gemensam kretsstation för kvarteret, idag. Soporna eller återvinningen har tagit över den sociala rollen från frysfacken.

För den som vill se samhällshistoria rekommenderar Johnny ett besök på "torget" i Biskopsmåla. Där byggdes först skolan, sen badhuset, missionshuset med stall, busshållpltas, andelsfryshus och senast kretsstation. Sopanläggningen står närmast torget medan fryshuset "hukar" i bakgrunden. Utkonkurrerat av nya tiden. Av soporna!

Skamligt med tanke på att det lilla fryshuset på 50-talet nästan var något av en filial till paradiset. Inte den sterila miljön och det tråkiga med att gå dit och lägga över varor från den kallare förfrysen till slutförvaring i det egna facket. Däremot hände det att ett företag från Sölvesborg kom på utannonserad tid och bjöd på glasspinnar från sin frysbil.

Det frushus som nu släcks ner ligger i Renvägens anslutning till Ripvägen. De nio sista entusiasterna har tagit beslutet att säga upp elleveransen och erbjuda kommunen att bli ny ägare av huset.

Kanske kommunen gör om det till kretsstation, ett inslag i tiden?

- Nej, nej, det ska bevaras som ett exempel den största folkrörelsen, säger Karlsson som fått gehör hos länsmyndigheten.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons