Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skattekonsulten vill överklaga momsbeslutet

OLOFSTRÖM · Nu ger sig även skattekonsulten Werner Kircher in i debatten om Olofströmshus och momsen. Länsrättens dom måste överklagas, är innebörden i ett brev han skickat till styrelsen.
Olofström • Publicerad 18 januari 2001

Werner Kircher har tidigare anlitats som konsult för att driva momsfrågan åt bostadsbolaget. Nu vill han ta sig an ärendet igen. Och han är säker på att vinna över skattemyndigheten om Olofströmshus driver frågan vidare. Den här gången är han dessutom beredd att jobba utan dyra konsultarvoden.

– Jag har två domar i regeringsrätten att luta mig på. I den ena står det helt klart att det bara är den som har privata levnadskostnader som ska betala moms, säger han till Sydöstran.

Annons

> Länsrätten bekväm

Länsrätten drog nyligen en annan slutsats: att bostadsbolaget alls inte har rätt att dra av den ingående momsen. Men rätten har gjort det bekvämt för sig, menar Werner Kircher.

– Den hänvisar till praxis för bostadsrätter. Det är en helt annan sak. Man kan inte jämföra privatbostäder med ett aktiebolag.

I brevet till Olofströmshus betonar han att det finns lagstöd för att ett aktiebolag som bedriver näringsverksamhet har rätt till avdrag för all ingående mervärdesskatt.

– Jag kan bara vädja till styrelsen att den överklagar målet till kammarrätten. Det handlar om ansvar och trovärdighet gentemot kommuninvånare och hyresgäster. Ett vinnande utslag leder till sänkta hyror och bättre ekonomi för bolaget. Det får inte gå prestige i ärendet, säger Werner Kircher.

> Inget beslut i går

Frågan skulle ha tagits upp vid Olofströmshus styrelsemöte i går. Men mötet sköts fram tills på måndag.

– Vi behöver kompletterande information, säger styrelsens ordförande Stig Janzon.

Han vill inte säga åt vilket håll det lutar.

Momsfrågan är av stor principiell vikt, då den bidrog till att förra styrelsen och vd:n Hugo Ballovarre tvingades avgå våren 1999. Flera tunga före detta ledamöter har befarat att den nuvarande styrelsen ska sätta käppar i hjulen för en ytterligare prövning. Det skulle, menar de, i så fall innebära att samma personer som gav dem sparken också undanröjer en slutlig domstolsprövning. ”Den nya styrelsen blir domare över den gamla”, som de formulerade saken i debattinlägg i december.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons