Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skriver motion om ungdomslokaler

OLOFSTRÖM · Vi vill ha någonstans att ta vägen skriver ungdomarna på Nordenbergskolan i motioner till ungdomsfullmäktige.
Maria Albin, Therese Lavesson, Annie Gillberg och Sandra Thorelli är fyra tjejer som går tredje och sista året på gymnasiet. De kommer själva att flytta från Olofström när de slutar skolan men de kämpar för de som kommer att finnas kvar.
Olofström • Publicerad 16 januari 2001
Maria Albin, Therese Lavesson, Annie Gillberg och Sandra Thorelli kämpar för de ungdomar som kommer att finnas kvar när de själva flyttar. Idén med ett ungdomscafé är tidlös och behovet står kvar även i framtiden.
Maria Albin, Therese Lavesson, Annie Gillberg och Sandra Thorelli kämpar för de ungdomar som kommer att finnas kvar när de själva flyttar. Idén med ett ungdomscafé är tidlös och behovet står kvar även i framtiden.Foto: Diana Ledin

Ungdomar på Nordenbergsskolan har i skolan arbetat med att lägga fram olika motioner. Några av dem har sedan valts ut, värda att arbeta mer på. En av dessa handlar om att ungdomarna vill ha någonstans att ta vägen. Ett ungdomscafé eller kulturcentrum.

– Det lämnades in många motioner om just någonstans att ta vägen. Det är viktigt att vi har någonstans att gå på kvällarna. I dag åker man till Karlshamn för att fika, säger Annie Gillberg.

Annons

På kvällarna går de hem till varandra för att umgås och prata. De menar att de gärna skulle vilja ha ett ställe att gå till som ger möjlighet till umgänge fast med fler människor.

Ni går sista året, blir ni själva kvar i Olofström när ni slutar skolan?

– Nej! svarar de fyra tjejerna unisont.

> Musik och tavlor

Tjejerna verkar ha lite planer på att åka till London men det är osäkert ännu men att de lämnar Olofström står klart. Någon av dem kommer kanske tillbaka efter några år men det är något som de inte kan svara på nu.

– Men vi vet att ungdomarna vill ha ett café av något slag. Det ville vi när vi var 15-16 år, säger Therese Lavesson

– En förutsättning är att det är öppet på kvällarna. För att göra det mer intressant kan man ta dit lokala band, som på så vis får någonstans att prova på att spela inför pulik, säger Maria Albin.

Tjejerna berättar att det finns många ungdomar som målar tavlor och ställer ut på skolan och de kunde ställas ut på caféet också.

– Det kan fungera som uppmuntran och en kick att fortsätta att måla eller spela och det drar nog folk, säger Annie Gillberg.

De fyra tjejerna säger att de gärna hjälper till med en del inredning, de vill inte ha något vitt sterilt ställe. Själva har de inte någon möjlighet att driva ett ställe.

Annons

– Det ska vara hemtrevligt och mysigt. Man kan handla på sekondhand så blir det billigare och vi är villiga att leta upp saker till inredningen, säger Annie Gillberg.

> Barnen är allas ansvar

Sven Hessbo som håller på att göra klart Ados pizzeria på Östra Storgatan har vissa idéer om att starta ett ungdomscafé.

– Det är just något sådant som tjejerna pratar om så jag har funderat på, men ännu så länge är det bara en tanke. Men visst, jag har lagt ut lite krokar, säger Sven Hessbo.

Han menar att det behövs något för ungdomarna så de inte springer runt på byn och kanske hamnar fel. Sven Hessbo samarbetar en del med Susekullen och har startat upp fritidsgårdar och jobbat mycket med ungdomar tidigare

– Att få det att gå runt rent ekonomiska är något som nog går att lösa. Kanske genom sponsorer. Det är många ungdomar som ränner runt och det är var och en familjs ansvar. Föräldrar kunde lägga 50 spänn. Barnen är ju allas ansvar. Det är inte så mycket pengar det handlar om.

> Hus med trädgård

Ansvaret för caféet menar han att ungdomarna kan ha själva under ledning av någon.

– Det är de fullt kapabla till, säger Sven Hessbo.

Men just nu finns inget klart. Någon tänkt lokal finns inte heller, men Hessbo ser gärna att det var ett hus med trädgård.

– Det är viktigt var det ligger och en idé börjar med ett frö som sedan växer. Vi får se om vi kan göra något tillsammans, säger han.

Diana Ledin
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons