Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Snatteriåtalad friades i rätten

OLOFSTRÖM En person som i somras greps för snatteri för 498 kronor på Maxi har friats av tingsrätten. Den butikskontrollant som vittnade kunde inte klart peka ut den åtalade som skyldig utan hänvisade till en kollega. Denne var dock inte kallad som vittne. Staten får nu betala advokatkostnaden på 7 121 kronor plus 375 kronor i reseersättning till den åtalade.
Olofström • Publicerad 29 mars 2001

Butikskontrollanten hade tidigare misstänkt familjen för att snatta skor och var därför extra vaksam när den dök upp den 3 juli. Han höll koll på derras bil medan en annan kontrollant skulle ha bevakning på familjen. När han kom in berättade kollegan att den misstänkte tagit på sig ett par nya skor och ställt sina gamla i affären. Dessa hittades också och när den misstänkte passerat kassan med de nya skorna utan att betala ingrep kontrollanterna.

> Rena sulor

Annons

Han nekade men kontrollanterna kunde se på sulorna att det var nya skor.

På grund av språksvårigheter tillkallades polis. I väntan på den bad den gripne att få uppsöka toaletten vilket han gjorde i sällskap med en kontrollant. I ögonvrån såg kontrollanten att den misstänkte kastade något svart i papperskorgen. Vad det var kontrollerade han inte själv utan bad kollegan göra det sen de återvänt från toaletten. Kollegan hittade ett svart fodral till mobiltelefon i papperskorgen. Senare under dagen hittade man en tom fodralförpackning i affären.

I sin bedömning konstaterar tingsrätten att det var den vittnande kontrollantens kollega som såg när skorna tillgreps. Men eftersom kollegan inte fanns i tingssalen kunde inte uppgiften kontrolleras.

> Kan ha varit någon annan

Samma var det med fodralet. Den som fann det var inte närvarande och kunde inte uppge var det hittades. Och eftersom allmänheten har tillgång till toaletten kunde någon annan kastat fodralet i papperskorgen.

Den åtalade uppgav att han köpt skorna på Maxi bara ett par dagar tidigare. Bara för att de såg nya ut är det inte styrkt att de var stulna, säger rätten.

Mannen vägrade att ta på sig de skor som enligt kontrollanerna skulle vara hans gamla. Han köpte därför ytterligare ett par av de som han hade på sig. Och som kontrollanterna påstod vara stulna. Men det var de inte.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons