Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sommarkurs med Harry Martinson och Eyvind Johnsso

JÄMSHÖG · ”Harry Martinsons och Eyvind Johnsons yttre och inre resor.” Det är temat på Harry Martinsonsällskapets sommarkurs på Jämshögs folkhögskola den 25-29 juni.
Olofström • Publicerad 22 juni 2001

”Vad förenade och vad skilde dessa två författare, som också båda gjorde klassresan från fattig och torftig barndom till kulturetablissemang, akademi och nobelpris?” står det att läsa i anmälningsfoldern.

– Vi ska försöka utreda detta ordentligt, säger sällskapets ordförande Ingegerd Bodner Granberg förväntansfullt.

Annons

Hon tycker det är mycket spännande att årets tema blir de båda storförfattarna, som fick nobelpris samma år, 1974. De är också aktuella på andra sätt. Förra året firades Eyvind Johnsons 100-årsjubilieum och år 2004 skulle Martinson fyllt 100 år.

– Båda författarna är så stora att man inte vet var man ska börja. De har mycket gemensamt, inte bara att de var vänner. Båda var resenärer.

Det är inte första gången HM-sällskapet ”allierar” sig med andra. Både Både Karin Boye- och Moa Martinsonsällskapen har medverkat vid sommarkurser.

Till Jämshögs folkhögskola nästa vecka kommer föreläsarna professor Ingvar Holm och Per Anders Wiktorsson; fil dr Bertil Palmqvist som talar på temat ”Agitationsresornas moraliska dilemma”; Björn Gustavsson som föreläser om ”Eyvind Johnson på resa genom tiderna”. Skådespelaren Palle Granditsky underhåller.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons