Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Svarttaxi kan förbeställas...

OLOFSTRÖM Konkurrensen inom taxinäringen är stenhård - och osund. Svarttaxiverksamheten är så organiserad i Olofström att man till och med kan ringa och förbeställa turer.
Olofström • Publicerad 19 januari 2001

Enligt Olavi Vipusaari på Ollis Taxi tvingas de seriösa åkarna konkurrera med svarttaxi på helgerna. Så fort det är stora offentliga tillställningar dyker samma bilar upp.

– Jag har sett det med egna ögon. Det är avancerad verksamhet. Man kan även ringa och förbeställa turer, säger han.

Annons

Polisen har inte fått in några uppgifter om svarttaxiverksamhet i Olofström.

– Vi får titta närmare på det, säger Rolf Andersson, chef på trafikpolisen i Blekinge.

Däremot är problemen i Karlskrona väl kända. I höstas slog trafikpolisen till mot flera oseriösa åkare. Några har fällts i domstol, medan andra har gått fria.

Det är nämligen svårt att bevisa att det sker olaglig yrkesmässig trafik, ett brott som för övrigt leder till fängelsestraff. ”Vi kör enbart våra kamrater”, är ett vanligt svar som polisen får.

> Uppmana till brott

Det hade varit lättare om poliserna själva kunnat spela svarttaxikunder och tagit brottslingarna på bar gärning. Men den metoden är förbjuden i Sverige. Det är att uppmana till brott, menar Justitieombudsmannen. Stockholmspolisen fick en reprimand när den för en tid sedan placerade ut och bevakade en motorcykel för att få fast en Harley Davidson-liga.

Den bästa metoden för att kunna gripa en svarttaxiförare är att via en civilbil filma hela händelseförloppet. Därefter måste polisen få passageraren att medverka och eventuellt vittna.

– Passageraren riskerar inte att åka fast. Han eller hon har ingen undersökningsskyldighet, säger Rolf Andersson.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons