Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Systemet minskar mest i Olofström

OLOFSTRÖM Olofströms systembolags spritförsäljning minskar mest i hela Blekinge.
Många orsaker spelar in. Införelsekvoterna från utlandet har ökat. Öresundsbron är färdig. Organiserade bussturer går från Blekinge till Danmark alla dagar i veckan. Skåne håller lördagsöppet och många kör till Bromölla.
Olofström • Publicerad 17 januari 2001

Spritförsäljningen i Olofström minskade med 7,1 procent förra året. Det är mest i hela Blekinge. Närmast kom Sölvesborg med en minskning på 5,8 procent. Det kan jämföras med Bromölla, som noterar en ökning med 7,6 procent.

– Att det är lördagsöppet i Bromölla spelar nog en stor roll. Folk handlar av någon anledning i sista minuten. Vi gillar nog köer, skrattar Thomas Lindholm, butikschef på systembolaget i Olofström.

Annons

– Jag kan inte tänka mig att de kan ta bort lördagsöppet, så det är nog här för att stanna, säger Thomas Lindholm

> Cider minskar

Ciderförsäljningen i Olofström minskade med 7 procent och i Bromölla ökade försäljningen med 39.9 procent. Det enda minskningen som syns i statistiken är i en av Karlskronas två systembolag, varav den andra butiken ökar mest i Blekinge.

Sölvesborg ciderförsäljning ökar minst i länet med plussiffror på 0.3 procent.

> En plussiffra

Den enda plussiffra som Olofström uppvisar är försäljningen av öl, den har ökat med 0,5 procent. Sölvesborg är den enda kommun som visar en nedgång, vid ölförsäljning,med 4,6 procent. Karlshamn ökade med 8,7 procent.

– Med tanke på omständigheterna har försäljningen gått som jag trodde, säger Thomas Lindholm

> Blekinge minskar mest

Skåne har haft lördagsöppet ett år nu och förra året ökade införelsekvotena

Decemberförsälningen förra året var en katastof för hela Blekinges systembolag då spritförsäljningen minskade med 11,5 procent mot rikets minskning med 5,7 procent. Att Blekinge har tagit en stor smäll vid ändringar till lördagsöppet och införelsekvoter står helt klart.

Annons

Diana Ledin

Thomas Lindholm, butikschef på systembolaget i Olofström menar att spritförsäljninges dåliga siffror inte gjort honom förvånad med tanke på lördagsöppet i Bromölla och ökade införelsekvoter.

Diana Ledin
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons