Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ta en tur på Nedre Brogatan

OLOFSTRÖM Mötesplatser kan vara på många olika sätt. Änderna möts nere vid ån, simmar en runda och har det bra, medan människorna knatar in i en affär. En sådan affär dit folk kommer för att prata och hitta det lilla extra till hemmet är Prylbutiken som ligger på Olofströms andra och en aning bortglömda affärsgata.
Olofström • Publicerad 20 januari 2001

Både änderna och människorna träffas på denna gata, Nedre Brogatan. Förr i världen låg det längs Brogatan många affärer. Bröderna Pettersson hade sin charkuteriaffär där, mjölkaffären låg där, hattmodisten, klädesaffären, Nennes Café och speceributiken, alla låg de på den bortglömda gatan efter ån en gång i tiden. I dag är de inte så många kvar. Taxi har kontor på ena sidan och hårfrisörskan och Jane och Helenes prylbutik ligger på andra sidan.

> Ville inte till datorteket

Annons

När man kommer in i butiken väller intrycken över en och nyfikenheten tar överhanden. Gillar man det gamla och lite speciella har man kommit helt rätt. Här finns allt från mattor, glas och porslin till påskkycklingar.

Det var för två år sedan som Jane Johansson och Helene Andreasson träffades då de blev arbetslösa. De kände inte varandra sedan tidigare, utan möttes vid badet med sina barn. Ingen av dem ville gå på datorteket så de bestämde sig för att starta den här lilla pittoreska butiken i stället

– Det gick verkligen undan och nu ska vi slå ut väggen och utöka med cirka 40 kvadratmeter. Vi ska ha mer möbler, säger Jane Johansson.

> Möbler undanstoppade

Möblerna som de ska placera i lokalen som tidningsdistrubitionen har i dag finns redan.

– Vi får inte rum med allting. Vi har möbler undanstoppade i lokaler lite varstans, det är proppfullt, säger Jane Johansson

Men det är bra ruljangs på sakerna berättar hon. Tidigare hade de dam och herrkläder också, men det fungerade inte så nu har de bara barnkläder upp till storlek 110.

Röda korset och Nyckelpigan är lite i samma bransch som Jane och Helene så hittar man inte det man söker, menar Jane att de har möjlighet att gå någon annanstans.

Butikens varor kommer från dödsbon eller kunder som vill kasta sina saker och ringer för att fråga Jane och Helene om de vill köpa något.

> Hör det gamla och minnena till

Annons

Många besökare kommer in för att leta efter något till hemmet andra bara för en snabb titt och en lång pratstund.

Egon Kvist är en av dem som gått förbi fönster några gånger och blev nyfiken. Så i går bestämde han sig för att gå in. Småpratet kom genast i gång och gamla minnen kom fram. Och det är väl inte undra på med så många saker i affären som hör det gamla och minnena till.

– Det är en bortglömd liten gata det här, sa Egon Kvist till Jane. Jag har gått förbi här några gånger och hade min fru levt hade hon varit en flitig kund.

Men visst gatan är lite bortglömd. Många tror kanske att Olofström bara har en affärsgata men så är inte fallet

– Det är faktiskt en affärsgata här med, säger Jane Johansson.

Diana Ledin
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons