Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Taxi rasar mot kollektiva natturer

OLOFSTRÖM Kommunens sponsring av nattbussen till Karlshamn har fått taxichauffören Olavi Vipusaari att ilskna till.
– Vi kan inte konkurrera på lika villkor.
Olofström • Publicerad 19 januari 2001
? Man borde ha gjort en marknadsundersökning och pratat med oss taxichaufförer innan en nattbuss sattes in, säger Olavi Vipusaari. Han avslöjar också att det finns organiserad svarttaxiverksamhet i Olofström.
? Man borde ha gjort en marknadsundersökning och pratat med oss taxichaufförer innan en nattbuss sattes in, säger Olavi Vipusaari. Han avslöjar också att det finns organiserad svarttaxiverksamhet i Olofström.Foto: Anders Nilsson

Olavi Vipusaari som driver Ollis Taxi i Vilshult blev mycket förvånad när han fick höra att Olofströms kommun betalar för att Blekingetrafiken sätter in nattbuss på fredagskvällar under en prövotid fram till mars. Nattrafiken är ursprungligen ett önskemål från ungdomsparlamentet i Blekinge.

– Jag har inget emot att ungdomar får vara med och bestämma. Men man borde ha gjort en marknadsundersökning först och pratat med oss taxichaufförer. Vi hade stått i kö för att få köra för 80 kronor enkel tur, säger Olavi Vipusaari som reagerar på att Swebus fått uppdraget och inte något lokalt bolag.

Annons

> Kör billigare

Han menar att taxiåkarna kör billigare än nattbussen. Ollis minibuss rymmer åtta personer. Mellan Olofström och Karlshamn tickar taxametern upp i 500-600 kronor. Resenären slipper därmed undan med runt 70 kronor.

– Det är utan uppbackning av kommunala medel. Det känns som en kniv i ryggen att inte få konkurrera på lika villkor. Länstrafiken borde klara sig själva. Jag är förvånad över att ingen annan protesterat.

Blekingetrafikens planeringschef Sven Hult förstår inte alls resonemanget om att konkurrensen sätts ur spel.

– Då gäller samma sak dagtid i så fall. För det är bara under prövotiden som Olofströms kommun täcker upp kostnaden. Det är inga stora pengar, maximalt någon tusenlapp per tur. Och då tar jag till i överkant, säger han.

> Turen permanentas?

Under premiärturen var det tretton personer, vilket enligt Sven Hult betyder att resan betalade sig ekonomiskt.

– Fortsätter det så är det ingen tvekan: då permanentar vi turen direkt och tar också det fulla ekonomiska ansvaret.

Planeringschefen påpekar att Blekingetrafiken som trafikhuvudman är skyldig att erbjuda den service som efterfrågas. Nattbussar finns både i Karlskrona, Ronneby och Karlshamn. Nattbusstaxan är alltid 80 kronor.

Att Swebus och ingen annan fått uppdraget att köra Olofström - Karlshamn beror på ett avtal om trafikentreprenaden. Bolaget är skyldigt att ta hand om all utvidgad trafik.

Annons

Taxichauffören Olavi Vipusaari tycker ändå det är märkligt att ungdomar får sin vilja igenom så enkelt.

– Det rör sig om en nöjestur i en stor buss. Samtidigt får sjuka och gamla packas och sitta trångt i taxibilar.

– Och om man nu ska ha en nattbuss borde den ha gått åt andra hållet i stället. Det skulle gynna kommunen mer, tycker han.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons