Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Teknik ska få tjejer att stanna i Olofström

OLOFSTRÖM Yrkeshögskolan Syd vill visa kvinnorna i Olofström att det finns jobb för dem inom tekniken och att de kan studera och jobba kvar i Olofström. Karmen Björkman, utbildningsassistent och Maria Svensson, nätverkstekniker på Yrkeshögskolan anordnar därför en tjejkväll den 29 mars där de ger tjejer i kommunen en inblick i vad dagens teknik egentligen handlar om.
Olofström • Publicerad 15 mars 2001
Karmen Björkman, utbildningsassistent och Maria Svensson, nätverkstekniker för Yrkeshögskolan Syd vill visa kvinnorna i Olofström att det finns jobb för dem inom tekniken.
Karmen Björkman, utbildningsassistent och Maria Svensson, nätverkstekniker för Yrkeshögskolan Syd vill visa kvinnorna i Olofström att det finns jobb för dem inom tekniken.Foto: Diana Ledin

Tjejer och teknik är en ovanlig kombination. Endast 20 procent är tjejer på Yrkeshögskolan Syd. Kvällen som är endast för tjejer går i tekniken och hälsans tecken. Studerande och föredetta studerande kommer visa upp vad de gör på utbildningen.

– Det traditionella är tjejer inte kommer till tekniken. Många vet inte riktigt vad det är. Många tjejer tycker IT och data är intressant, men inte teknik. Det är mycket data inom tekniken också, säger Karmen Björkman, utbildningsassistent.

Annons

> Massage och kosthållning

Under kvällen kan man även lära sig om massage och sund mathållning.

– Vi tar med lite mjuka bitar också. Massage och kosthållning har också med arbete att göra. Mår man inte bra kroppsligt trivs man heller inte på jobbet, säger Karmen Björkman och Maria Svensson, nätverkstekniker, som är de båda tjejerna som håller i tjejträffen.

Den enda mannen som får närvara är Carl-Axel Ohlsson för han är den enda som kan den nya tekniken Blåtand som ska visas upp.

> Läsa och jobba på orten

Besökarna kommer att få vandra runt på fyra olika stationer. Automation, Blåtandtekniken, design och konstruktion och IT-kommunikation är de arbetsområden som visas.

– Vi vill visa kvinnorna i Olofström att de kan utbilda sig på orten och även jobba på orten, säger Karmen Björkman.

90 procent av de studerande på Yrkeshögskolan får arbete inom inriktningen inom sex månader.

– Många kvinnor har män som jobbar på andra ställen och kvinnor tycker det är svårt att pendla, men det behöver de inte. Arbetsområdena inom tekniken är många, säger Karmen Björkman.

Diana Ledin
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons