Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tele 2 vill bygga 10 master i Olofström

OLOFSTRÖM · Bråket om telemasten vid skidbacken kan vara en västanfläkt jämfört med vad som komma skall. Enbart Tele 2 planerar att sätta upp ett 10-tal höga master i Olofströms kommun när det nya telenätet byggs ut.
Olofström • Publicerad 9 mars 2001

Någon har sagt att Sverige kommer att se ut som en igelkott inom några år. Den tredje generationens mobiltelenät UMTS kräver betydligt större täthet mellan masterna än vad som finns i dag för att bildöverföring och andra digitala finesser ska fungera.

– Det lär bli heta diskussioner mellan olika intressen, som naturskydd, fornminneslagar och annat, förutspår kommunens mätningschef Bengt Nordstrand, luttrad av åratals stridigheter kring Comviqs mast vid skidbacken. En mast som för övrigt miljö- och byggnämnden vill få bort eftersom den strider mot nuvarande detaljplan.

Annons

> Åtskilliga master

Nu är det alltså upplagt för nya mastbråk runt om i landet. Enbart i Olofströms kommun planerar Tele 2 och samarbetspartnern Telia att bygga ett 10-tal fackverk. Höjden är allt annat än blygsam: cirka 60 meter.

– Sedan finns det tre bolag till som fått licenser för UMTS. Det blir åtskilliga master det, påpekar Nordstrand.

För att möjliggöra utbyggnaden av telenätet - och avvärja eventuella intressestrider - funderar Boverket på att luckra upp lagstiftningen för detaljplaner.

Olofströms kommun är i likhet med tio andra kommuner inne på att införa mastfria zoner. Det framgår av en enkät i tidningen Dagens IT. Det är oklart vilka områden som kan bli aktuella.

UMTS-operatörerna har åtagit sig att ha delar av näten igång för mobila tjänster från och med den 1 januari år 2002. Men det lär bli förseningar. Ingen av dem har ännu beställt någon utrustning. Dessutom är det osäkert när 3G-telefonerna kommer till Europa.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons