Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Trasiga bussar en miljöfara

OLOFSTRÖM En fastighetsägare i Gränum har dömts till 2 300 i böter för nedskräpning. Enligt tingsrätten har han brutit mot 29 kapitlet 7:e paragrafen i miljöbalken genom att ha åtta delvis slaktade bussar på sin tomt.
Olofström • Publicerad 29 mars 2001
Bussarna som en gång sparade pengar åt skolstyrelsen ?spökar? nu i Gränum.
Bussarna som en gång sparade pengar åt skolstyrelsen ?spökar? nu i Gränum.Foto: 

Två personer från miljöförvaltningen i Olofström hördes som vittnen vid rättegången och genom deras uppgifter är det styrkt att bussarna och materialet runt dem har gett ett skräpigt intryck, konstaterar tingsrätten.

Det var miljöåklagare Ingvar Wennersten i Malmö som åtalade mannen. Denne har sen 70-talet sysslat med att reparera och skrota olika maskiner och bilar på sin fastighet. Då fick han också bygglov för ett garage till sin verksamhet. I bygglovet fanns ett krav på att han skulle sätta upp insynsskyddande stängsel runt verksamheten. Men det har ännu inte kommit upp.

Annons

Anledningen till att bussarna blivit stående i Gränum är, enligt fastighetsägaren, att Gotthard Nilsson inte längre tar emot skrot. Han har dock förhoppningar om att kunna bli av med dem hos en ny skrotfirma.

Anledningen till att miljöförvaltningen kopplades in på saken i mars 1999 var oro för oljeläckage från motorerna. Motorerna var dock urtagna från bussarna som kommer från Olofström. De användes som alternativa skolbussar och väckte stor uppmärksamhet och debatt.

När skolbussbolaget gått i konkurs och bouppteckningen presenterades i tingsrätten berättade företrädaren att det inte fanns några tillgångar kvar. Bussarna hade man gjort av med och det var bra eftersom det skulle vara förenat med stora kostnader att skrota dem. Men en del stod i Gränum och gör fortfarande.

Förutom böter på 60 dagsböter á 30 kronor ska fastighetsägaren även betala 500 kronor till brottsofferfonden eftersom fängelse ingår i straffskalan för brottet.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons