Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Två stulna mc hos smitaren

OLOFSTRÖM En 31-årig olofströmare häktades i går på sannolika skäl misstänkt för häleri. Han greps i måndags kväll på en motorcykel som stals i Mörrum i helgen. Vid husrannsakan i hans lägenhet hittades ännu en tillgripen mc.
Olofström • Publicerad 30 mars 2001

31-åringen nekade till brott vid gårdagens häktningsförhandling i Sölvesborgs tingsrätt. Han gav mycket odetaljerad information om omständigheterna till att han körde en stulen 125:a i måndags kväll och att polisen senare hittade en tung motorcykel - som stals i Kalmar 1999 - i hans lägenhet.

> Blev chockad

Annons

Åklagaren Carl-Göran Jerse undrade varför han smet från polisen efter att han kört omkull i centrala Olofström i måndags.

– Jag blev chockad. Dessutom körde jag fort. Jag trodde jag lånat en moped, sa han.

Eftersom nummerplåten saknades gjorde polisen husrannsakan i lägenheten. I sovrummet återfanns den tunga motorcykeln, värderad till 72 500 kronor enligt försäkringsbolaget. Den ska ha hamnat där för bara några dagar sedan, som återbetalning av en mindre skuld.

– Visste du inte att det var stöldgods du tog emot? frågade Jerse.

– Nej.

– Är det inte okamratligt att någon placerar saker i din lägenhet utan att tala om att det är stöldgods?

– Jo.

– Varför vill du då inte tala om vem som överlämnade motorcykeln?

– Jag vill inte vara okamratlig.

Av den utfrågningen drog Carl-Göran Jerse slutsatsen att 31-åringen inte vill berätta sanningen.

Annons

– Jag kan inte fortsätta utredningen om han får chans att lägga upp detta med sina kamrater, var ett av åklagarens argument för häktning.

> Erkände hembränning

Det andra skälet var att det finns fortsatt risk för brottslig verksamhet. Jerse menar att 31-åringen befinner sig nära den kriminella zonen: i hans lägenhet hittades också dopingpreparat, en våg, en spruta och två hembränningsapparater.

Inget av detta vill han kännas vid, förutom en av destillationsapparaterna.

– Jag har bränt en körning sprit, erkände han.

Försvarsadvokat Lars-Åke Lundh som avvisade häktningsgrunderna påpekade att olofströmaren är ostraffad.

– Och det föreligger inget i utredningen som motsäger hans uppgifter.

Rätten ansåg att mannen kan försvåra utredningen om han försätts på fri fot. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för två fall av motorcykelhäleri: 20 juli 99 - 26 mars 01 och 23-24 mars 01.

Åtal ska väckas inom 14 dagar.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons