Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tvistemål mellan konsult och dödsbo

OLOFSTRÖM Omständigheterna är så starka att man kan bortse från reversen. Det hävdade den svarandes advokat när Sölvesborgs tingsrätt i går höll huvudförhandling i tvistemålet mellan en konsult och ett dödsbo i Olofström. I december 1994 lånade konsulten 100 000 av en pensionär som också var hans klient sen närmare 30 år tillbaka. Han upprättade en lånerevers och den fanns i dödsboet sen pensionären avlidit i fjol höstas.
Olofström • Publicerad 6 juni 2001

När konsulten krävdes på summan hävdade han att den betalades redan i januari 1995. Genom ett förbiseende blev aldrig reversen kvitterad eller förstörd i samband med återbetalningen. Varför det inte skedde kunde han inte förklara i går utan konstaterade att han inte suttit i rätten om det hade skett. Men han hänvisade till att de i 30 år haft affärer och var kompisar. Detta syftade också försvararen på när han pekade på ”omständigheterna”. Visserligen är reversen en stark bevisning men här var det ett speciellt förhållande kompisar emellan.

Ett resonemang som dödsboets ombud ansåg faller på sin orimlighet. Varför skulle man vara formella och upprätta en revers för att i nästa steg inte bry sig om att kvittera. Ombudet underströk också vad den svarandes vittne sagt om rutinerna på konsultbyrån. Vittnet hade praktiserat där under ett halvår och konsulten var alltid noga med att utfärda kvitton till klienterna, enligt praktikanten.

Annons

Vittnet hade varit på byrån när den ”lille och stammande” mannen var inne för att hämta pengar. Dock hade inte vittnet sett några pengar. Han kunde heller inte bekräfta att det rörde sig om just det aktuella lånet.

En av dödsbodelägarna hördes under sanningsförsäkran och han berättade om hur han och pensionären resonerat om reversen i mars i fjol. Pensionären var mycket rädd om reversen och förklarade att han hade hopp om att få tillbaka pengarna då de var utlånade till en egenföretagare.

Vid den tidpunkten hade pensionären drabbats av sjukdom och han meddelade sig genom att skriva. Sjukdomen påverkade kroppen men inte hjärnan, påpekade vittnet. Detta sen svaranden visat upp pensionärens testamente där namnteckningen var totalt oläslig.

En genomgång av pensionärens kontoutdrag visade att han tagit ut 100 000 men summan hade aldrig blivit insatt igen. Alla konton utom ett hade noggrant kontrollerats.

Om tre veckor meddelar rätten dom.

Tore Gillberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons