Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vackert vid landsvägen

OLOFSTRÖM · Idén med konst längs våra vägar har praktiserats med stor framgång på en rad platser i Sverige och nu har den kommit till Blekinge. Det handlar om sex monumentala konstverk som är tänkta att våren 2002 placeras längs E 22:an och väg 121 i Blekinge. Projektet har som syfte att göra Blekinge mer attraktivt att färdas till och genom.
Olofström • Publicerad 12 juni 2001
Konstintendent Görel Törnblom håller i trådarna till utställningen Konst i vägen som nu turnererar runt i Blekinge. Premiären sker i Olofström.
Konstintendent Görel Törnblom håller i trådarna till utställningen Konst i vägen som nu turnererar runt i Blekinge. Premiären sker i Olofström.Foto: 

– Vi har under en längre tid haft idéer om att göra en utställning med konst i landskapet och när några konstnärer kom till oss i höstas och framförde tanken att göra konst längs vägen så nappade vi direkt, säger konstintendent Görel Törnblom på Blekinge museum.

> Flera nappade

Annons

När museet gick ut med en annons i höstas nappade ett tjugotal konstnärer genast på idén och skickade in ett fyrtiotal förslag. En tremannajury bestående av museichefen Tullan Gunér, Ingmar Nilsson från Sölvesborgs konstförening och konstnären Michele Dianaieff, har sedan tagit ut sex förslag av lika många konstnärer.

Konstprojektet drivs av Blekinge museum i samarbete med Landstinget Blekinge och Länsstyrelsen.

– Vi har inte kommit så långt ännu att vi gjort upp någon budget, men jag skulle uppskatta att materialkostnaden för de tre konstverken hamnar kring en miljon kronor, säger konstintendent Görel Törnblom.

> Roterande fågelvingar

Det handlar inte om några mindre verk utan om monumentalverk som mäter upp till ett tiotal meter på höjden. Men att konstverken skulle kunna ha en möjlig distraherande effekt på bilisterna tror däremot inte Görel Törnblom på:

– Det finns så mycket annat som står vid sidan av vägen och lockar.

En del av konstverken är tänkta att placeras i direkt anslutning till vägen medan andra ligger en bit ifrån och kräver att man uppsöker dem till fots.

Sölvesborgskonstnären Noa Anderssons skulptur är uppbyggd som två jättelika fågelvingar som mäter tjugofem meter på bredden och sex meter på höjden. Hennes skulptur i komposit är tänkt att rotera ett varv i långsamt mak per dygn.

Av ett mindre slag är Anna Jarnestads två meter höga konstpilar tillverkade i segelduk i form av sydda band som skall smattra i vinden.

> Bil av skrotsten

Annons

Också Vilja Lioranciené har i sitt förslag tagit fasta på segel. Hennes abstrakta komposition är uppbyggd av halvtum tjock ek och mäter tretton och halv meter på höjden.

Bob Mattssons förslag består av en bil i naturlig storlek uppbyggd som ett stenröse med skrotsten från Svarta Bergen som sedan fixerats med armeringsjärn. Hans skulptur är tänkt att placeras någonstans längs väg 121, förslagsvis vid stationsområdet vid Volvo i Olofström.

> Sex konstnärer ställer ut

Följande konstnärer presenterar med skisser och modeller förslag på konst längs E 22:an och väg 121 i Blekinge: NOA Andersson, Sölvesborg, Signar N Bengtsson, Karlshamn, Anna Jarnestad, Karlskrona, Viljija Liorancîenê, Karlskrona, Bob Matson, Edestad, Jesper Norda, Göteborg, Carina Reich, Stockholm, Malin Svensson, Karlskrona, Set Söderholm, Ryssby.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons