Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vandaler härjade på skola och dagis

OLOFSTRÖM Sönderslagna fönster, lekstugor och väggarmaturer och bränder som kunde slutat i tragedi är en del av resultaten efter helgens skadegörelse på Vilboksskolan och daghemmet Blåsippan i Olofström. Personalen på Vilboksskolan vet att vandalerna kommer från Högavångsskolan. Minst tre personer, och de vet deras namn.
Olofström • Publicerad 20 mars 2001
Vandaler har varit i farten igen på Vilboksskolan och daghemmet Blåsippan.
Vandaler har varit i farten igen på Vilboksskolan och daghemmet Blåsippan.Foto: Diana Ledin

Ett antal ungdomar från Högavångsskolan har i helgen vandaliserat på Vilboksskolan. Troligen är det samma gäng som varit på daghemmet Blåsippan också. På skolan har rutor och utomhusarmaturer slagits sönder. De har även försökt sätta fyr på flera ställen längsmed väggarna.

– På en del ställen där de eldat har träet blivit brännskadat. De har eldat på marken och där har asfalten kokat, att de har haft någon brännbar vätska med sig ser jag för jag är brandman, säger Stig Swahnberg, vaktmästare på Vilboksskolan.

Annons

> Lekstugemöbler var kaffeved

– Det kunde ha slutat i en tragedi, vissa ställen de har eldat på kunde ha tagit fyr ordentligt och då kunde hela skolan ha brunnit ner, säger Stig Swahnberg.

Vandalerna har också eldat på vägglamporna. Kostnaderna för förstörelsen uppgår till minst 15 000 kronor och det är bara på Vilboksskolan.

På daghemmet Blåsippan har lekstugans fönster och möbler slagit sönder. Daghemmets avfallsanläggning hade slagits itu. Staket och barnens renoveringsprojekt, en träeka, är också sönderslagen.

– Möblerna till lekstugan hittade vi slängda här bak i backen. Kaffeved av alltihop, berättar Marita Eriksson, förskolelärare på Blåsippan.

> Vågar inte gå ut

Maijaliisa Häkkinen som är biträdande rektor på Vilboksskolan är förtvivlad över förstörelsen. Även förra helgen hade någon fördärvat barnens lekstuga genom att köra en stock genom fönstren.

– Jag tycker inte vi ska acceptera sånt här. Jag vädjar till föräldrarna. Det är någons barn som gjort detta. Det är barn som inte har lärt sig vad som är rätt eller fel. Föräldrarna måste ta ansvar. Man gör inte så här. De små barnen blir ledsna när de ser att deras leksaker är sönder, säger hon.

Hon vill också vädja till allmänheten och boende i området om att vara uppmärksamma och våga gå ut och fråga vad de håller på med, eller ringa till polisen.

Roger Bohlin som har två barn på Vilboksskolan och ett på Blåsippan undrar varför de ska slå sönder saker för andra.

Annons

– Det är förjävligt. Har de inget bättre för sig. Denna gången såg eller hörde jag ingenting, förra gången hörde jag smällen när de slog sönder rutan på lekstugan. Men man vågar inte gå ut och kolla vad de gör. Man vet aldrig vad det är för typer och synnerhet inte när det är mörkt, säger, säger Roger Bohlin som bor granne med Blåsippan.

> Det drabbar oss

På Vilboksskolan är eleverna i klass 6E arga.

– De eldar inte hemma. Varför ska de då elda här. Det drabbar oss elever. Det kostar mycket pengar att göra vid allt detta, pengar som kunde ha gått till roliga saker istället, säger Hanne Törnqvist, Sandra Moldovani och Nina Uusivirta.

Årskostnaderna för vandalisering på skolan ligger runt 150 000 kronor och de pengarna kunde ha gjort stor nytta på annat håll.

– Vi hade kunnat få nya datorer på hela skolan för de pengarna. Men både vi och polisen vet vilka det är som har vandaliserat. Vi kommer att ta hand om dem. Vi kommer att snacka med rektorn på Högavång och polisen för att kunna klämma åt dem, säger Stig Swahnberg.

Diana Ledin
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons