Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Världens tyngsta instrument till Stendagen

Hägghult · Ett av världens tyngsta klangspel invigs under festligheterna på Stendagen i Svarta Bergen. Det handlar om ett av världens tyngsta instrument, utfört i svart granit och med en vikt på femton ton.
Olofström • Publicerad 7 juni 2001
På söndag är det meningen att Svarta Bergen skall fyllas av toner när Klangspelet invigs under festligheterna på Stendagen. Här på bilden ses Kjell Causson och Kurt Nilsson vid en del av klangspelet.
På söndag är det meningen att Svarta Bergen skall fyllas av toner när Klangspelet invigs under festligheterna på Stendagen. Här på bilden ses Kjell Causson och Kurt Nilsson vid en del av klangspelet.Foto: 

Efter många försök att finansiera byggandet av Klangspelet lyckades man få Sparbanksstiftelsen i Skåne att nappa på idén. Sammanlagt har stiftelsen gett ett bidrag på 182 000 kronor till uppförandet av klangspelet. Och nu står det det 15 ton tunga instrumentet klart. På lördag är det meningen att Svarta Bergen skall fyllas av toner från instrumentet, placerat på järnvägsräls och kraftiga ekkonstruktioner.

- Ända sedan vi startade har vi förundrats över den klang som finns i stenen. Klangerna är olika, men vibrationer skapas även i de största. Fantastiskt med tanke på massan i blocken, säger Kurt Nilsson, ordförande i föreningen Svarta Bergen.

Annons

Även besökare får en möjlighet att pröva och spela på det unika instrumentet som invigs på söndag. Klangen blir olika beroende på var man slår på stenen med träklubban. Ur diabasblocken kommer de mest överraskande höga diskantljud och djupa basljud.

Lagom till invigningen ska Yngve Lödrup, som också under invigningen ansvarar för Klangspelet, att ta fram en diabassymfoni komponerad via dator.

Det sexton man starka Troja jazzband står för underhållningen. Bertil ”Obon” Nilsson guidar. Dessutom har Naturmuseet i år inför Stendagen också bjudit in en rad hantverkare och som också har försäljning av sina arbeten. Bland annat visas silversmycken, målade sidenhalsdukar, instrumentbyggen, arbeten i älgben, lappteknik, drivvedskonst och korgmakeri.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons