Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vattentäkter utan skydd

Efter fyra års handläggning klassade länsstyrelsen i fjol Lilla Holje som vattenskyddsområde. Men vattentäkterna i Halen samt Hemsjö står fortsatt utan formellt skydd.
Olofström • Publicerad 27 januari 2015
I förra veckan kom skyltar upp som säger att Lilla Holje är ett vattenskyddsområde. Det tog fyra år får att få den klassningen och för vattentäkterna i Halen och Hemsjö saknas fortsatt beslut. Foto: Pär Trulsson
I förra veckan kom skyltar upp som säger att Lilla Holje är ett vattenskyddsområde. Det tog fyra år får att få den klassningen och för vattentäkterna i Halen och Hemsjö saknas fortsatt beslut. Foto: Pär Trulsson

– Det är olyckligt, säger Lars-Inge Harryson på Skåne-Blekinge Vattentjänst, SBVT.

Det var 2010 som Olofströms Kraft ansökte hos länsstyrelsen om att vattentäkterna i Lilla Holje, Halen samt Hemsjö skulle klassas som vattenskyddsområde. Men åren gick utan att bolaget fick något svar. Under 2012 skickade Harryson en undran till länsstyrelsen om vad som hade hänt. Länsstyrelsen erkände då att ärendet blivit liggande väl länge. Stor personalomsättning och bristande resurser pekades ut som orsaker. Fallet med Lilla Holje skickades över till länsstyrelsen i Skåne för handläggning. Under fjolåret, fyra år efter det att ansökan skickats in, blev handläggningen klar.

Annons

Lilla Holje är numera således formellt ett vattenskyddsområde. I förra veckan kom skyltar upp.

– Det innebär en ökad trygghet när man har det fastställt. Ett vattenskyddsområde medför ju vissa restriktioner vad man får utsätta naturen för, säger Harryson.

När SBVT fick det beskedet trodde man att även Halen och Hemsjö var på väg att klassas. På grund av ekonomiska faktorer blev det inte så.

Olofström ska som bekant inom en snar framtid få sitt dricksvatten från Bromölla. Detta förringar dock inte vikten med att ha nuvarande täkter skyddade. Harryson förklarar att Lilla Holje med fem grundvattenbrunnar, Halen samt Hemsjö även i framtiden ska vara i drift.

Förutom att vara reservvattentäkter ska vattnet därifrån också infiltreras med Bromöllavattnet. Så mycket som 25 procent ska användas. Och i fall det händer något med vattnet från Bromölla kan täkterna i Olofström stå för vattenförsörjningen i två månader med 3 000 kubikmeter vatten per dygn.

– Att handläggningen tar så lång tid är problematisk. Dels kan regelverket inom vissa områden ändras om det går för lång tid och dels så kanske det inte är samma människor kvar i de organisationer som man haft samråd med. Samtidigt är det inte bara vi som har de här problemen. Förhoppningen nu är att vi ska få ett besked under första kvartalet i år, säger Harryson.

Pär Trulsson

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons