Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

3000 skriver på mot soporna

RONNEBY 3 000 personer i Ronneby har nu skrivit på protestlistorna mot den planerade sopförbränningsanläggningen i Ronneby.
Debatten om sopförbränning har också lett till ökad snurr på Naturskyddsföreningens medlemsvärvning.
Ronneby • Publicerad 26 mars 2001

– När sopdebatten kom igång försvann den tröskel som många tidigare hade svårt att ta sig över när medlemskapet kom på tal, konstaterar Naturskyddsföreningens ordförande Le Carlsson.

Naturskyddsföreningen har i flera år haft som mål att nå upp till 500 medlemmar. Det målet är nu infriat.

Annons

> Över 500 medlemmar

– Vi är nu över 500 i föreningen, säger kassören Christer Pettersson.

Det råder ingen tvekan om att det nyvaknade intresset för Naurskyddsföreningen i Ronneby i hög grad kan tillskrivas debatten om den planerade sopförbränningsanläggningen i centrala Ronneby.

Det kommunala bolaget Miljötekniks lokalisering av en förbränningsanläggning på Ställverksanläggningen för utsorterat och brännbart avfall har upprört många Ronnebybor – oavsett politisk tillhörighet eller ett tidigare ljumt miljöintresse.

– Vi har fått ett 40-tal nya medlemmar sedan debatten rullade igång, säger Le Carlsson, som tror på en fortsatt tillströmning av namnunderskrifter.

Hittills har 3 000 personer skrivit på protestlistorna.

– Listorna ligger kvar i butiker och på bensinstationer ytterligare en tid, fortsätter Le Carlsson. Hittills har drygt tio procent av Ronnebyborna skrivit på listorna.

Protestlistorna ska så småningom överlämnas till kommunstyrelsens ordförande JanAnders Palmqvist. Exakt när det ska är ännu inte bestämt, men troligtvis sker det vid en strategisk tidpunkt i ärendegången.

> En valfråga

– Någon gång i vår, i april eller i maj, upplyser Le Carlsson.

Annons

Miljöteknik räknar med ett beslut i höst om att bygga en soppanna för utsorterat brännbart avfall.

Det skulle kunna betyda att pannan står färdig att tas i bruk i slutet av 2002. Remissförfarandet med tillståndsgivande myndigheters behandling av ärendet samt den politiska processen med ett slutligt faställande i fullmäktige av Miljötekniks beslut att bygga anläggningen är en tidskrävande process.

– Den demokratiska processen kring en miljöfråga av den här kalibern måste få ta tid, säger Le Carlsson, som kallt räknar med att sopförbrännngsanläggningen i Sörby blir en valfråga år 2002.

– Vi kommer att hålla frågan vid liv och under valåret ska vi självfallet tala om för Ronnebyborna hur de olika politiska partierna förhåller sig till en soppanna en knapp kilometer från Ronneby torg, förklarar Le Carlsson.

> Centern har tappat sin miljöprofil

Hittills är det bara Miljöpartiet och Ronnebypartiet som tagit avstånd från planerna på en soppanna i centrala Ronneby.

Le Carlson tycker det är märkligt att centern valt en ”ickeprofil” i frågan.

– Centern säger sig stå för ett kretsloppssamhälle där återanvändning och ekologiska värden är honnörsord.

– Men centern har hittills inte levererat ett enda kritiskt inlägg i debatten om sopförbränningsanläggningen, säger Le Carlsson, som tycker att centern har tappat sina grundläggande värderingar i miljöfrågor.

– Det går inte tolka partiets tystnad på annat sätt, tillägger han.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons