Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Åke Ask lämnar ifrån sig klubban

RONNEBY Från i förrgår kväll är han en ”fri kulturarbetare”.
Efter ett kvartssekel som drivande och entusiasmerande ordförande i Ronneby Konstförening har Åke Ask klivit av det uppdrag han så starkt förknippats med.
Ronneby • Publicerad 31 mars 2001
När Åke Ask i fortsättningen närmar sig Kulturcentrum i Ronneby gör han det som en ?fri kulturarbetare? och en oldet av Ronneby Konstförenings 620 medlemmar.
När Åke Ask i fortsättningen närmar sig Kulturcentrum i Ronneby gör han det som en ?fri kulturarbetare? och en oldet av Ronneby Konstförenings 620 medlemmar.Foto: Mats Pihlgren

Vännerna i Ronneby Konstförening var visserligen sen länge förberedda på denna lätt dramatiska förändring i den operativa ledningen.

Åke Ask hade redan vid förra årsmötet gjort klart att det var dags att gå ut och söka efter hans efterträdare.

Annons

Men när ögonblicket var inne i torsdags kväll på Kulturcentrum och Åke Ask definitivt lämnade styrelsen så lär många känt att en epok ändades.

–Jag förstår att många kan uppleva det så. Det är ju en lång tid som jag varit en aktörr i kulturlivet i Ronneby, kommenterar han.

> Inte ensam

– Men jag har långtifrån jobbat ensam. Vi har varit ett hängivet gäng.

–När Fredrik von Platen nu tagit över styrrodret vet jag att Ronneby Konstförening förblir en kraft att räkna med i Ronneby och hela länet, säger Åke Ask och betonar att föreningen bara till namnet är begränsat till Ronneby.

> Hyser tillförsikt

I fortsättningen hjälper han gärna till med ett eller flera handtag. Till exempel förmedlar kontakter ur sitt upparbetade nätverk.

–Men bland föreningens beslutsfattare finns jag inte längre med. Jag kommer att hålla mig långt utanför styrelserummet.

–Nu är det andra som tar ut färdriktningen. Jag har gjort mitt i den positionen, slår en bestämd Åke Ask fast.

Och han hyser tillförsikt om Ronneby Konstförenings framtid. Både som vårdare av medlemsaktiviteter och som en garant för fortsatt satsning på kvalitativa och uppmärksammade utställningar.

Annons

> Tänker smälta

Och i avtackningsläget valde Åke Ask att inte trötta medlemmarna med några tillbakablickar på decennier som ”maktfaktor” i kommunens offensiva kulturliv.

Hur det började med konstutställniungar i det lilla formatet på arbetsplatser i slutet av 60-talet. Hur det sedan fortsatte med de första större konstvernissagerna på Ron Expo kring 1970. Och hur Konstföreningens strävanden att vidga gränserna fick sin fullbordan med Kulturcentrums utveckling från 1987 och framåt.

Ja det tänker tänker Åke Ask nedteckna och summera vad det lider

Men först avser han att smälta sin nya tillvaro som en fri kutlurarbetare utan förpliktigande styrelseuppdrag.

Mats Pihlgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons