Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Aktivister fälls för Forsmarkintrång

Samtliga av de 14 Greenpeaceaktivister som tog sin in på Forsmarks kärnkraftverk i oktober förra året fälls för grovt olaga intrång. Bland dem Rasmus Törnqvist från Ronneby.
Ronneby • Publicerad 15 maj 2013
Foto: 
Foto: 
Foto: Scanpix
Foto: 

– Jag är förvånad. Jag förstår det inte. Tingsrätten begår ett stort misstag. Åklagaren säger sig ha visat att nöd inte föreligger när det gäller säkerheten på kärnkraftsområdet, men det tycker vi att det gör, säger Rasmus Törnquist till Sydöstran.

Han hade hoppats på en friande dom.

Annons

– Vi kommer överklaga domen och hoppas på en ny dom i hovrätten.

Aktivisterna skulle göra ett så kallat stresstest inne på Forsmark. Rasmus och ännu en aktivist höll sig gömda så länge som 38 timmar innan de hittades av polis. Totalt tog ett 50-tal personer sig in på området. De flesta är redan dömda till dagsböter för olaga intrång.

Tingsrätten var inte helt enig i sin dom. Enligt Uppsala Nya Tidning ville en av nämndemännen döma aktivisterna för den mildare rubriceringen olaga intrång.

Aktivisterna döms till villkorlig dom och dagsböter.

Emma Söderbom
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons