Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Allt fler flyr Ronneby

RONNEBY Kommunledningen i Ronneby måste försöka stoppa flykten från Ronneby. Inte sedan 1967, året för kommunsammanslagningen, har befolkningsnivån varit nere på så låga tal som nu.
Ronneby • Publicerad 26 mars 2001

Och flykten fortsätter, Ronneby tappar varje månad ett antal invånare. Bara under januari och februari i år ”dränerades” Ronneby kommun på ett 60-tal personer.

> Allvarlig situation

Annons

– Situationen är allvarlig, säger nationalekonomen och Ronnebypartisten Sune Håkansson. Det är storstadsregionerna som ”tömmer” de mindre städerna.

– Den svåra bostadssituationen i främst Stockholmsområdet bromsar visserligen upp flykten. Med ett gynnsammare läge på bostadsmarknaden i Stockholm skulle siffrorna för Ronneby vara ännu sämre.

– Skulle dessutom näringslivet i Karlskrona börja knaka i fogarna är vi riktigt illa ute. Ronneby har en nettopendling på 1000 personer varav Karlskrona förmodligen kan tillskrivas merparten av pendlingen. Många Ronnebybor arbetar i Karlskrona, säger Sune Håkansson.

Konkurrensen från storstadsregionerna är alltså ett starkt hot mot befolkningsutvecklingen. Men Sune Håkansson ser också en allvarlig fara i statens njugga inställning till satsningar på E 22-an och järnvägen.

> Kommunerna blir förlorare

– Blekinge är ett litet län. Det har egentligen inte så stor betydelse om man bor i en kommun och arbetar i en annan. Men för att detta ska fungera smidigt krävs det kraftfulla satsningar på järnvägen och E-22. Det är hög tid för staten att inse detta.

Sune Håkansson befarar också att kommunledningarna i Ronneby och Karlshamn är på väg att bli förlorare i förhandlingarna med staten om bidrag till Blekinge Tekniska Högskola.

Sune Håkansson - själv högskoleslärare - tycker att staten undandrar sig sitt ekonomiska ansvar för högskolan.

– Ronneby kommun får ta ett alldleles för stort ekonomiskt ansvar för högskolan.

Staten rider på kommunernas entusiasm över att ha fått högskolor och det gör att kommunerna hamnar i ett underläge gent emot staten. Den trenden måste brytas, menar Håkansson.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons