Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Allt fler vill ha bostadsrätt

KALLINGE · Priserna på bostadsrätter i Kallinge har stigit kraftigt de senaste två åren. Mellan 50-75 procent. För vissa lägenhetstyper är prisökningen nästan 100 procent.
Ronneby • Publicerad 2 januari 2001

– Prisökningen har slagit igenom i hela lägenhetsbeståndet, säger Martin Jonsson, ordförande och vice värd i Slättagårdens HSB-förening.

> Treorna dubbelt så dyra

Annons

I slutet av 1990-talet kostade en trerumsläghenhet mellan

10 000 och 15 000 kronor. I dag får en spekulant räkna med att betala bortåt 40 000 kronor - eller mer för en 84 kvadratmeter stor bostadsrätt i Slättagården.

– Treorna är troligtvis den lägenhetstyp som ökat mest i pris.

Ålderssammansättningen på spekulanterna är blandad.

– Vi har både yngre och äldre köpare, förklarar Martin Jonsson.

Det är äldre som på ålderns höst tröttnat på trädgårdsarbete och därför säljer sitt hus för ett mindre arbetstyngt boende. Men också yngre som upptäckt att bostadsrätten är betald efter några år jämfört med hyresrätt.

> Ingen bostadsrätt tom

I dagsläget står inte en enda bostadsrätt tom hos Slättagårdens bostadsrättsförening. Inom loppet av några år har det skett en kraftig ökning i efterfrågan på bostadsrätter i Kallinge.

Nu köar folk för att köpa en bostadsrätt i Slättagården och i kön finns allt fler boende på Almvägen i Kallinge som nu när en stark önskan att kunna säga upp sin hyreslägenhet.

> 105 bostadsrätter

Annons

Hyressättningen gynnar naturligtvis boendet i bostadsrätt. Hyran för en bostadsrätt om tre rum och kök i Slättagården är inte högre än 3 656 kronor/månad.

– Utslaget per kvadratmeter och år behöver inte bostadsrättsinnehavarna betala mer än 533:70 kronor, säger Martin Jonsson.

I Slättagårdens bostadsrättsförening finns 60 bostadsrätter. I Klämmens bostradsrättsförening finns 45 lägenheter. I de båda HSB-föreningarna i Kallinge finns därmed 105 bostadsrätter.

– Vi har heller inga lägenheter ute till försäljning. Samtliga 45 är upptagna.

Det är inte svårt att hitta köpare nu. Tvärtom, även vi har en kö av köpare, säger John Månsson, ordförande i Klämmens bostadsrättsförening.

> Kö även till Klämmen

– Särskilt treorna är eftertraktade, men tyvärr har vi bara tre trerumslägenheter i hela beståndet, säger John Månsson.

En trea i Klämmen på 75 kvadratmeter i Kallinge kostar 3 226 kronor/månad. Prishöjningarna på bostadsrätter i Klämmen är fullt jämförbar med de prishöjningar som skett i Slättagårdens bostadsrättsförening.

Och faktum är att man får gå tillbaka tio år i tiden för att hitta en prisbild som motsvarar dagens priser på bostadsrätter i Kallinge.

– Priserna sköt i höjden i skarven mellan 80 - och 90-talet och de höga priserna höll i sig något eller några år in på 90-talet, men när lågkonjunkturen sedan slog igenom med full kraft förändrades naturligtvis prisbilden.

– Men i dag är priserna i stort sett tillbaka på de nivåer som rådde i början av det förra decenniet, säger Martin Jonsson i Slättagårdens förening.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons