Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Almvägen nya problemet för Ronnebyhus

RONNEBY Sextio procent av Ronnebyhus drygt hundra tomma lägenheter återfinns på Almvägen i Kallinge.
Almvägen har i dag passerat Hjorthöjden som bostadsbolagets ”huvudvärk.”
Ronneby • Publicerad 25 januari 2001
På Almvägen i Kallinge är en fjärdedel av antalet lägenheter outhyrda.
På Almvägen i Kallinge är en fjärdedel av antalet lägenheter outhyrda.Foto: Jens Svensson

–Vi är självfallet medvetna om problemet och jobbar frenetiskt med att hitta lösningar, säger Inger Bizzozero, vice vd på Ronnebyhus.

Den senaste officiella rapporten om uthyrningsläget visade exceptionellt dåliga siffror för det största hyreshusområdet i Kallinge.

Annons

29 tvårummare och 39 trerummare stod tomma. Det innebär att mer än en fjärdedel av Almvägens lägenheter saknade hyresgäster vid mättillfället.

– Siffrorna blev ingen chock när de lades fram vid styrelsemötet. Vi hade situationen klar för oss och beslut för att vända utvecklingen fattas efter hand, förklarar Inger Bizzozero.

> Tre procent

Som motvikt visar Hjorthöjden i Ronneby glädjesiffror.

Det bostadsområde som tidigare toppat minusligan i dag är så gott som helt uthyrt. Knappt tre procent av lägenhetsbeståndet stor tomt och då är huvuddelen treor.

Att genom ombyggnad bryta ner ett antal stora lägenheter till mer attraktiva studentettor visade sig ge avsedd positiv effekt.

Almvägen i Kallinge anses inte ha samma dragningskraft på högskolestudenter. Bussförbindelserna förbi Almvägen måste öka, tror man sig veta. Men trots det har så har lägenheterna anslutits till det fiberoptiska datanätet (bredband).

> Ökad trygghet

Inger Bizzozero kan förutom bredbandsinvestering peka på fler projekt och personalförstärkning för att öka trivseln i boendemiljön.

– Vi har satt in åtgärder för att öka hyresgästernas trygghet.

Annons

– I dagarna placeras grindar ut för att förhindra onödig biltrafik inne i området och mellan husen.

Fler riktade satsningar på Almvägen ligger i beslutsprocessen och kommer att offentliggöras under våren, uppges från Ronnebyhus.

> Marknadskrafterna

Men också den allmänna utvecklingen på bostadsmarknaden spelar in:

– Unga barnfamiljer väljer tidigt att köpa villor i överkomlig prisklass och flyttar kanske aldrig flyttar in i en större lägenhet.

– Pensionärerna som säljer sina egnahem vill bo i centrum. Då helst i hyreshus med hiss och anpassade lägenheter. Det kan inte Almvägen matcha, analyserar Inger Bizzozero.

Mats Pihlgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons