Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Antiporraktion mot magasin

RONNEBY Medlemmar i Ung vänster i Ronneby satte klisterlappar i tidningarna Café och Slitz.
Två unga kvinnor har nu polisanmälts för skadegörelse.
– Man kan ifrågasätta metoden men sympatisera med saken, menar vänsterpartiets Peter Bowin.
Ronneby • Publicerad 2 juni 2001
?...Genom att du köper denna tidning stödjer du ekonomiskt och moraliskt porrindustrins förtryck och förnedring." Ett 20-tal exemplar av Café och Slitz fick slängas efter aktionen där klisterlappar fästes på tidningssidorna.
?...Genom att du köper denna tidning stödjer du ekonomiskt och moraliskt porrindustrins förtryck och förnedring." Ett 20-tal exemplar av Café och Slitz fick slängas efter aktionen där klisterlappar fästes på tidningssidorna.Foto: 

Tidigare i våras mottog butikerna Matex och K-Marknad skrivelser från Ung vänster i Ronneby där ett krav framfördes om att de båda tidningarna Café och Slitz ska tas bort ur sortimentet.

I onsdags besökte två unga kvinnor, medlemmar i Ung vänster, de båda butikerna.

Annons

Duon klistrade röda förtryckta lappar i ett 20-tal Slitz och Cafétidningar.

Tidningarna är kända för sina utvikningsbilder på företrädesvis kvinnor och flera kända svenskar har klätt av sig inför dess fotografer.

Medlemmarna i vänsterpartiets ungdomsförbund gick först till aktion mot K-Marknad, sedan Matex. Där observerade en butiksväktare dem.

– De satte klistermärken i ett tiotal tidningar som jag nu måste slänga. Jag kommer att kräva ersättning, tidningarna kostar omkring 500 kronor, säger Lutz Bensch, köpman på K-Marknad.

Han har lite förståelse för aktionen.

– Deras parti är ju noga med att poängtera att de är ett demokratisk parti. Men ett sådant agerande är föga demokratiskt. Det måste finnas andra sätt att agera på, menar Lutz Bensch.

Mats Drougge är chefredaktör och ansvarig utgivare på tidningen Slitz. Han säger sig ha svårt att se logiken i onsdagens aktion.

– Varken vi eller Café har några som helst kopplingar till porrindustrin.

– Jag har också svårt att se skillnaden mellan Slitz och exempelvis Veckorevyn, där man i senaste numret har ett lättklätt reportage med artisten Håkan Hellström, säger Drougge.

Slitz chefredaktör säger att det är första gången på minst två år som en aktion liknande onsdagens genomförs mot tidningen.

Annons

– Jag kan inte se var problemet ligger. Det är väl kul att vi uppskattar och finner attraktion i varandra.

Peter Bowin är styrelseledamot i vänsterpartiets styrelse i Ronneby och tillika jämnställdhetsombud för partiet i Blekinge.

Han känner sympati med aktionens syfte men säger att man kan ifrågasätta metoderna.

– Vänsterpartiet står naturligtvis inte bakom utomparlamentariska aktioner. Men samtidigt tycker jag att man måste respektera alla åsikter.

De två medlemmar som genomförde aktionen är ännu inte myndiga och deras målsman vill inte att de uttalar sig i Sydöstran.

Däremot kommer de, enligt målsmannen, att skriva en insändare där man ska förklara sitt agerande.

Sydöstran har utan framgång sökt Ung vänsters styrelseordförande i Ronneby för en kommentar.

Det är ännu oklart om polisen ska inleda förundersökning med anledning av den anmälan som upprättats.

Jens Svensson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons