Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Åttondeklassare lär sig mer om militären

F17 i Kallinge har besök av åttondeklassare från skolor i Ronneby kommun. På olika stationer får de känna på hur det är att vara soldater för en dag.
Ronneby • Publicerad 28 maj 2013
Foto: Mattias Mattisson

 

Solen skiner över F17. På området som kallas för plattan står soldaterna redo på sina stationer. De tar emot grupperna med 14-åringarna som hälsar på.

Annons

– Man måste nog vara stark för det här, säger Jacob Johansson, från Snäckebacksskolan.

Han får hjälp av soldaterna på flybassäk. De hänger på honom en 100-litersryggsäck, sätter på honom hjälmen och räcker över ett vapen som han får i handen.

Det är en tung utrustning, även om ryggsäcken i sig är tom. Men Jacob Johansson får smak för det.

– Ja, man kanske börjar fundera åt det här hållet. Det är roligt att vara här och få prova på. Mest intresserad är jag av jobbet som pilot, säger han.

Detta är en del av branschdagarna som Ronneby arrangerar. Det ersätter praodagarna. För åttondeklassarna innebär det besök av landstinget, räddningstjänst, polis och försvarsmakten.

– Vi kommer att behöva rekrytera framöver, så vi är öppna för samarbeten, säger Kent Lövding, informationschef på F17.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons