Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Barnen blir sjuka av Kallingeskolans ombyggnad

KALLINGE · Under två år har Kallingeskolan mer eller mindre varit en pågående byggarbetsplats.
Situationen har satt sina spår i skolans arbetsmiljö. Många elever har sökt skolsköterskan med besvär som kan relateras till denna typ av störningar.
Ronneby • Publicerad 29 juni 2001
Under vårterminen 2001 har Kallingeskolans högstadiedel varit en byggarbetsplats. Byggnationen fortsätter över sommarlovet.
Under vårterminen 2001 har Kallingeskolans högstadiedel varit en byggarbetsplats. Byggnationen fortsätter över sommarlovet.Foto: 

Detta framkommer i den läsårsrapport för 2000/2001 som skolsköterskan Eva Lennerhagen helt nyligen tillställt sin arbetsgivare Ronneby kommun.

Hon konstatera att de psykosomatiska besvären som yttrar sig som huvudvärk och ont i magen ökar.

Annons

Under den nyss avslutade vårterminen har ovanligt många Kallingelever besökt sköterskemottagningen för att de haft huvudvärk.

> Borrningar dagtid

En delförklaring till huvudvärksfenomenet är enligt skolsköterskan skolans förvandling till en byggarbetsplats.

Buller och vibrationer orsakat av borrningar under dagtid har påverkat skolarbetsmiljön negativt. Under om- och tillbyggnadsarbetet - som under 2001 gäller högstadieblocket - har ventilationsanläggningen varit ur drift. Vårterminen 2001 har kännetecknats av mycket dålig luft i skolbyggnaden skriver Kallinges skolsköterska och konsekvenserna har hon noterat genom ökad kö ”till systers mottagning”.

Under den tid skolan är en byggarbetsplats samlas eleverna på ledig tid i uppehållsrummet och det är absolut för liten yta för flera hundra elever konstateras i rapporten.

> Matvanor

Problem uppstådda genom den just nu jobbiga fysiska miljön på Kallingeskolan förstärks hos de högstadielever som samtidigt har dåliga matvanor. Inte sällan struntar de äldre eleverna i frukost och resultatet blir trötthet och okoncentration.

Skolsköterskan Eva Lennerhagen noterar inte utan oro tendensen bland en del högstadielelever på Kallingeskolan att helt strunta i skollunchen.

Hon har förökt att prata dem till rätta men responsen är oftastljum.

Mats Pihlgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons