Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Barnen tog de första spadtagen

Ombyggnationen av förskolan Backsippan i Listerby är äntligen igång. I strålande solsken tog förskolans entusiastiska barn de första symboliska spadtagen i går.
Ronneby • Publicerad 4 maj 2013
Projektledaren. William Lavesson är projektledare för ombyggnationen. I bakgrunden syns Annie Sandell, Ulla?Britt Svensson och Ulrika Ahlberg.
Projektledaren. William Lavesson är projektledare för ombyggnationen. I bakgrunden syns Annie Sandell, Ulla?Britt Svensson och Ulrika Ahlberg.Foto: 
Arbetet har börjat. Annie Sandell, Albin Jonasson, Oskar Wegeman, William Lavesson, Anders Johansson, Herman Sjöberg, Billy Segerbratt, Nils Redigh, Elin Gustavsson och Hugo Petersson ser till att ombyggnationen går ordentligt till.
Arbetet har börjat. Annie Sandell, Albin Jonasson, Oskar Wegeman, William Lavesson, Anders Johansson, Herman Sjöberg, Billy Segerbratt, Nils Redigh, Elin Gustavsson och Hugo Petersson ser till att ombyggnationen går ordentligt till.Foto: 

– Jätteskönt att det äntligen sätter igång, säger förskolans rektor Ulla–Britt Svenssons samtidigt som hon har minst ett öga på de grävande barnen.

På måndag tar entreprenören JSB vid där barnen i går började, och sätter igång med rivningen av den gamla förskolebyggnaden "på riktigt". Den gamla byggnaden kommer nämligen att rivas och en ny modern förskola kommer att byggas upp på samma plats. Arbetet förväntas vara klart till nästa höst och kosta ungefär 30 miljoner kronor.

Annons

– Vi har byggt ett tiotal förskolor runt om i Blekinge, så vi är rutinerade, säger Anders Johansson på JSB.

Två nya avdelningar

Den nya förskolan kommer att bli större och dagens fyra avdelningar kommer att utökas till sex stycken. En tydlig profilering på kost, hälsa och goda utomhusmiljöer väntar också. Inspirationen kommer från Cradle 2 Cradle.

– Vi har verkligen brunnit för att barnen ska få möjlighet att äta och sova utomhus. Det är jätteviktigt, säger Ulrika Ahlberg som kommer att jobba på den nya förskolan.

"Den nya Backsippan" kommer att få ett större tillagningskök och stå för matlagning åt såväl Listerbyskolan som Johannishus.

Den ursprungliga tanken var att den gamla förskolebyggnaden skulle renoveras, men Ronneby kommun ansåg inte att det var lönt att renovera, utan beslutade istället att en ny förskola skulle byggas från grunden.

– Det gör att vi kan åtgärda de brister vi hade här tidigare när vi nu får chansen att börja om från grunden, säger Ahlberg.

– Vi har gjort studiebesök på många bra och mindre bra förskolor för att ta lärdom, säger Ulla–Britt Svensson.

En av föräldrarna som var på plats under gårdagen var Emma Broström. Hennes dotter Elvira Broström, 4, som hjälpte till med spaden i högsta hugg, kommer att börja på Backsippan när ombyggnationen är klar. Emma själv gick en gång i tiden i den gamla förskolebyggnaden som nu rivs.

– Jag tycker det känns jättebra och häftigt att det ska bli en ny förskola här, säger Emma.

Cradle 2 Cradle, eller Vagga till Vagga som det ibland kallas i Sverige, handlar i grunden om att använda sig av naturliga processer som stärker jordens ekosystem. För Backsippans del handlar Cradle 2 Cradle om att man kommer använda sig av solceller, LED–lampor och jobba mycket med förnyelsebar energi. Man kommer även försäkra sig om att ha en bra luftkvalitet och att barnen ska få vara ute i friska luften så mycket som möjligt.

Christoffer Robertsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons