Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bostadsministern bjuds in till Ronneby

Thomas Svensson, som driver fastighetsbolaget Möllan, bjuder in bostadsminister Peter Eriksson (MP) till Ronneby.
Anledningen: Fastighetsavgiften på Svenssons marklägenheter.
Ronneby • Publicerad 19 januari 2018
Nya bostäder i Risatorp Ronneby på bild Thomas Svensson (Möllan Fastigheter)
Nya bostäder i Risatorp Ronneby på bild Thomas Svensson (Möllan Fastigheter)Foto: Mattias Mattisson

– Jag kan inte tänka mig att denna tolkning var lagstiftarnas syfte. Därför bjuder jag in Peter Eriksson till våra lägenheter i Hultaområdet, så att han med egna ögon får se hur det ser ut, säger Thomas Svensson, som driver fastighetsbolaget tillsammans med hustrun Annette.

Härom året stod företagets nya lägenheter på Mjölkörtsvägen i Hultaområdet klara. Totalt åtta lägenheter fördelade på två huskroppar i markplan.

Annons

Just nu förbereder fastighetsbolaget en liknande exploatering – 30 miljoner kronor investeras när 20 marklägenheter byggs i villaområdet Risatorp, i Ronneby. Orten har sedan ett par år tillbaka bostadsbrist, vilket gjort att flera aktörer nu satsar på nyproduktion.

Bostadsministern bjuds hit – till Möllans hyreslägenheter på Mjölkörtsvägen i Hulta.
Bostadsministern bjuds hit – till Möllans hyreslägenheter på Mjölkörtsvägen i Hulta.Foto: Jens Svensson

– Grejen är den att fastighetsskatten för en lägenhet i ett flervåningshus som mest blir 1 200 kronor per år. Nu har Skatteverket meddelat att de taxerar våra marklägenheter som villor, vilket innebär cirka 7 500 kronor per lägenhet och år.

– Varför ska våra hyresgäster betala sex gånger mera i fastighetsavgift än de som bor i trevåningshus? Så tokigt kan det inte vara, säger Thomas Svensson.

Han har anlitat jurister på KPMG för att få klarhet i hur lagen ska tolkas.

– Deras utlåtande ger mig rätt. Men det finns sedan tidigare en dom i regeringsrätten som säger något annat.

– Om jag skulle driva det ärendet juridiskt innebär det en kostnad på flera hundra tusen kronor. Därför försöker jag i stället att bilda opinion, vilket bland annat har resulterat i det brev jag har skickat till Peter Eriksson.

Peter Eriksson (MP).
Peter Eriksson (MP).Foto: Claudio Bresciani/TT

Förutom Peter Eriksson bjuds de bostadspolitiska talespersonerna i Moderaterna och Centern in till Ronneby för ett studiebesök i Möllans fastighetsbestånd.

Jens SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons